Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Demonstrație de forță lui Putin în Marea Neagră. A început deja umilirea SUA?
Articole online

Demonstrație de forță lui Putin în Marea Neagră. A început deja umilirea SUA?

Ministerul rus al Apărării a confirmat marți că a trimis șase nave de război spre Marea Neagră din Marea Mediterană . Armata rusă susține că exerciții navale de proporțiui au fost planificate dinainte, Cum criza ucraineană e la apogeu, din mass-media occidentală consideră însă că aceste manevre cu nave de război reprezintă o „o dovadă de putere”.

 

 

Manevră agresivă în Marea Neagră

 

„Cele șase nave sunt programate să treacă prin strâmtoarea Turciei către Marea Neagră marți și miercuri, au declarat surse turce”, notează Al Jazeera. „Printre aceste nave se află Korolev, Minsk și Kaliningrad, care urmează să navigheze prin Bosfor marți, în timp ce Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets și Olenegorsky Gornyak sunt de așteptatr să treacă miercuri”.

Desfășurarea face parte din exercițiile uriașe ale tuturpr flotelor navale, programate pentru sfârșitul acestei luni. Aceste exerciții par să includă aproximativ 140 de nave de război și nave de sprijin, precum și mijloace aeriene. Manevrele nui vor avea loc numai în Marea Neagră, ci și în Oceanele Pacific și Atlantic, precum și în Marea Nordului, Marea Mediterană și Marea Ohotsk.

Se așteaptă ca navele să traverseze strâmtori controlate de Turcia marți și miercuri – lucru pe care Turcia, membru NATO, l-ar putea bloca legal dacă ar decide că Rusia se pregătește să atace Ucraina – ceea ce sugerează că NATO recunoaște natura legitimă și preplanificată a desfășurărilor.

 

Exercițiile din Belarus includ  sisteme S-400 și avioane de luptă

 

Între timp, NATO urmărește cu mai multă atenție următoarea fază activă a exercițiilor majore comune „Allied Resolve” Rusia-Belarus, stabilită pentru joi și care se va desfășura până pe 20 februarie.

Administrația Biden a semnalat o acumulare de echipamente militare rusești – inclusiv avioane de luptă și rachete S-400 – în interiorul Belarusului, aproape de Ucraina, ca parte a „amenințării” care vizează Kievul.

Dar Moscova încearcă în prezent să asigure lumea că trupele și echipamentele sale se vor întoarce acasă după exerciții. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că soldații ruși „se vor întoarce în locațiile lor permanente” pentru că „vorbim despre exerciții aliate și bineînțeles că acest lucru se înțelege”.

„Nimeni nu a spus vreodată că trupele ruse vor rămâne pe teritoriul Belarusului, acest lucru nu s-a discutat niciodată”, a spus Peskov, citat de agențiile de presă.

Se pare că Putin a încercat să transmită acest lucru în timpul summitului său de luni de cinci ore cu Macron din Franța. Ambii au fost de acord să urmeze propunerile președintelui francez pentru rezolvarea pașnică a conflictului actual, Putin spunând că aplicarea acordurilor de la Minsk oferă o cale de urmat, notează zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola