Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Declinul mental al lui Biden poate avea consecințe dezastruoase”. Sau totul e o uriașă capcană?
Articole online

„Declinul mental al lui Biden poate avea consecințe dezastruoase”. Sau totul e o uriașă capcană?

Conferința de presă de pe 19 ianuarie a președintelui Joe Biden a dat naștere unui nou scandal de nivel internațional.
Președintele Ucrainei a reacționat dur, iar unii analiști americani s-au grăbit să-l zdrobească pe Biden.

„Divagațiile periculoase și incoerente ale lui Biden despre amenințarea războiului dintre Rusia și Ucraina arată că declinul său mental poate avea consecințe dezastruoase pentru America și pentru întreaga lume”, scrie Jim Geraghty în ziarul britanic Daily Mail.

Biden își mai dă seama pe ce lume se află?

„Joi, președintele Joe Biden și administrația sa au dat înapoi cu frenezie în ceea ce privește o gafă incredibil de periculoasă pe care președintele o făcuse cu mai puțin de 24 de ore în urmă.
„Ei bine, permiteți-mi să încep prin a obține mai întâi câteva cuvinte despre Rusia și Ucraina”, a spus el, privind în jos pentru a putea citi. „Am fost absolut clar cu președintele Putin. Nu poate fi vorba de o înțelegere greșită, dacă există vreo unitate rusă care trece peste granița cu Ucraina, aceasta este o invazie.

Problema este că numai cu o zi înainte, când nu citea, a spus cu totul altceva.
„Cred că ceea ce veți vedea este că Rusia va fi trasă la răspundere dacă invadează”, spunea Biden miercuri la cea de-a doua conferință de presă a președinției sale. „Depinde de ceea ce face. Un lucru este dacă este o incursiune minoră și atunci ajungem să ne luptăm despre ce să facem și ce să nu facem, etc.”

Geraghty spune că este posibil ca Biden să nu fi intenționat să-i dea lui Vladimir Putin undă verde pentru mici atacuri , dar chiar asta a făcut: i-a spus efectiv lui Putin că acțiunile SUA și NATO de „tragere la răspundere a Rusiei” ar putea să nu fie la fel de intense pentru o „incursiune minoră”. „Aceasta nu este descurajare; aceasta este o încurajare fără să vrea”, explică analistul, care spune că remarca lui Biden a declanșat o reacție imediată în întreaga lume – în special în Ucraina.

„Vrem să reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore”

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky i-a răspuns lui Biden pe Twitter: „Vrem să reamintim marilor puteri că nu există incursiuni minore și națiuni mici. Așa cum nu există victime minore și mai puțină durere din cauza pierderii celor dragi. Spun asta ca președinte al unei mari puteri”

Dornic să limiteze pierderile. premierul britanic Boris Johnson a declarat că „orice fel de incursiune, la orice scară” ar fi „un dezastru nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Rusia”.

Dar din nou, nu asta a spus președintele Statelor Unite. Chiar mai grav, divagațiile lui Biden la conferința sa de presă sugerează că iar nu a fost atent la briefingurile de informații despre armata rusă.
„Incursiunile minore” sunt exact modul în care au început invaziile Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei în timpul administrației Obama.

„Oamenii verzi” nu erau marțieni, ci primul val de forțe militare ruse, au trecut granița cu Ucraina în Crimeea și au început operațiunile în secret în februarie 2014.

Biden și-a amintit și el astăzi de aceste lucruri și a încercat să pară inteligent.

„Îți amintești când s-au mutat în Donbass [regiunea Ucrainei] cu Little Green Men? i-a amintit el reporterilor.

 

Discuția halucinantă cu presa

 

Unii ziariști acreditați la Casa Albă l-ayu rugat pe Biden să detalieze observațiile sale despre o „incursiune minoră”.

„Vreți să spuneți că o incursiune minoră a Rusiei pe teritoriul ucrainean nu ar duce la sancțiunile cu care ați amenințat? Sau îi dați lui Putin permisiunea de a face o mică incursiune în această țară? a întrebat un reporter.

‘Bunîntrebare, a râs Biden. — Așa suna, nu-i așa?

Da, domnule preşedinte.

Biden nu a spus că a fost o denaturare sau o interpretare greșită. S-a lansat într-un alt răspuns lung, confuzcare mai mult a înrăutățit situația. Biden a anunțat lumii că „există diferențe în NATO în ceea ce privește ceea ce țările sunt dispuse să facă, în funcție de ceea ce se întâmplă – gradul în care sunt dispuse să se implice…”

„Impunerea serioasă a sancțiunilor”, a continuat el, „în raport cu tranzacțiile în dolari și alte lucruri sunt lucruri care vor avea un impact negativ asupra Statelor Unite, precum și un impact negativ și asupra economiilor Europei”.

Biden se referă, evident la avertismentele trimise Rusiei că SUA va răspunde unei invazii blocând posibilitatea industriei bancare ruse de a converti ruble în dolari.

Aceste explicații l-ar putea ajuta, la o adică, pe Biden să scoată Europa țap ispășitor dacă Rusia invadează iar răspunsul NATO e slabe și ineficient. Biden va putea astunci să spună că ar fi vrut să facă mai mult, dar aliații europeni nu l-au lăsat.

Pe scurt, într-o conferință de presă care a fost menită să liniștească pe toată lumea, Biden a declarat că SUA ar putea să nu răspundă ferm la o incursiune minoră, că membrii NATO sunt dezbinați cu privire la ce să facă în legătură cu agresiunea Rusiei și că membrii europeni se tem de consecințele economice ale noi sancțiuni împotriva Rusiei”, scrie Jim Geraghty în Daily Mail.

Și dacă Biden și consilierii săi sunt mai vicleni decât toată lumea?

Este evident că Biden are niște probleme care-i fac pe mulți să se întrebe dacă e apăt să conducă America, Democrații știau asta de lșa bun începăut, așa că președintele e sub supravegherea consilierilor ori de câte ori iese în fața presei sau are întâlniri cu omologi străini. Iar acești consilieri au, pe lângă sarcina de a-l îndruma pe Biden și misiunea de a scoate Partidul Democrat din dezastrul în care l-a băgat actuala administrație. În această ordine de idei, pentru democrați un eventual război în Ucraina ar putea fi o șansă de a crește în somdaje, unind retorica antirusă cu vechiul RussiaGate împotriva lui Trump. Iar în fața dorinței democraților de a rămâne la putere, martiriul Ucrainei, loviturile economice devastatoare la adrtesa Rusiei și, pe cale de consecință, dezastrul economiei europene sunt simple amănunte. Democrații vor cu disperare ca Putin să invadeze Ucraina, așa că nu e deloc exclus să-l încurajeze, chiar și cu ajutorul așa-zisei gafe a lui Biden.

Registration

Aici iti poti reseta parola