Evenimentul Istoric > Articole online > Declarația de neimaginat a dictatorului nord-coreean despre care poporul e obligat să creadă că nu poate greși
Articole online

Declarația de neimaginat a dictatorului nord-coreean despre care poporul e obligat să creadă că nu poate greși

Obiectivele planului de dezvoltare cincinal adoptat în 2016 nu au fost duse la îndeplinire, „în aproape toate sectoarele”, a subliniat Kim în discursul de deschidere. El a promis în acelaşi timp că partidul va găsi o modalitate de a face „un pas radical înainte”.

Strategia pe cinci ani prevedea între altele accelerarea creşterii economice şi îmbunătăţirea aprovizionării cu energie electrică, însă potrivit agenţiilor ONU în Coreea de Nord se menţin crizele cronice de alimente şi electricitate, exacerbate de sancţiunile împotriva regimului, inundaţiile severe din ultimii ani şi acum şi de pandemia cu noul coronavirus.

Or, admiterea deschisă a faptului că au existat şi erori era ceva de neimaginat mai demult, într-o ţară cu un conducător venerat ca un zeu, mai presus de greşeală.

Prin această abordare, Kim „pare să fi luat decizia strategică de a recunoaşte eşecurile în plan economic, în măsura în care le poate atribui şi coronavirusului”, a remarcat Shin Beom-chul, de la Institutul de cercetare pentru strategia naţională din Seul.

El „încearcă astfel şi să-şi consolideze imaginea de lider care îşi iubeşte poporul”, a adăugat cercetătorul, citat de Agerpres.

De altfel, la recenta paradă militară din octombrie Kim a fost văzut cu lacrimi în ochi în timp ce le mulţumea nord-coreenilor pentru sacrificiile lor.

Kim i-a lăudat pe de altă parte în discursul său de marţi pe oamenii partidului pentru că au asigurat „stabilitate împotriva coronavirusului, de la început până la sfârşit”, „trecând cu hotărâre peste dificultăţi în faţa unei crize sanitare globale prelungite, fără precedent”.

Coreea de Nord nu a confirmat oficial nicio contaminare cu noul coronavirus, deşi a raportat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii câteva mii de „cazuri suspecte”.

Potrivit autorităţilor sud-coreene, nu poate fi exclus ca virusul să fi ajuns pe teritoriul nord-coreean, având în vedere activităţile comerciale şi deplasările de persoane între China şi Coreea de Nord înainte ca aceasta din urmă să-şi închidă graniţa, în ianuarie 2020.

În imaginile difuzate de KCNA participanţii la congres nu păreau să poarte mască şi nici nu stăteau la distanţă unul de altul, spre deosebire de ce s-a văzut la alte recente evenimente publice.

Congresul, la care iau parte 250 de cadre de partid, 4750 de delegaţi şi 2000 de spectatori, are loc cu două săptămâni înainte de învestirea noului preşedinte american Joe Biden.

Registration

Aici iti poti reseta parola