Evenimentul Istoric > Articole online > Decizie istorică în Familia Regală a României (VIDEO)
Articole online

Decizie istorică în Familia Regală a României (VIDEO)

Familia Regală negociază cu autorităţile elveţiene aducerea osemintelor mamei Regelui Mihai în România, relatează stiri.tvr.ro și romaniaregala.ro. Elena este singura regină a românilor înmormântată în afara ţării, la cimitirul din Lausanne.

Dorinţa Regelui Mihai de a-şi dormi somnul de veci lângă mama sa, Regina Elena, se va împlini în această toamnă. Regina Elena, iubită de români în perioada interbelică, este puţin cunoscută în zilele noastre.

Familia Regală dorește să aducă osemintele Reginei Mame Elena din Elvetia, în 19 octombrie, anul acesta. Vor fi funeralii naționale.

La 3 mai 1896, a venit pe lume, la Palatul Tatoi, lângă Atena, Regina-Mamă Elena a României, mama Regelui Mihai I.

Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei).

A fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei.

S-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorțat la 21 iunie 1928.

În 1940 a devenit regina-mamă a României.

Principesa Elena s-a ocupat de educaţia fiului său, care a devenit rege la 5 ani şi 8 luni, după moartea Regelui Ferdinand.
 
În timpul primei domnii a Regelui Mihai, Elena a divorțat de Carol, la presiunile pe care le-a făcut acesta din străinătate. În 1930, odată cu reîntoarcerea lui Carol, românii visau să-i încoroneze la Alba Iulia, ca pe Regii Ferdinand şi Maria. Însă Carol al II-lea  a obligat-o pe principesa Elena să părăsească România.
 
I-a permis să își vadă fiul doar două luni pe an. Principesa Elena s-a stabilit la Florența. După înlăturarea lui Carol al II-lea, mareşalul Ion Antonescu i-a cerut să se întoarcă în țară şi i-a dat titlul de Regină Mamă și apelativul "Majestate".
 
Implicarea de care a dat ea dovadă, atât în perioada Regenței, dar și după anii '40, au arătat că a iubit România. Activitatea ei și demersurile diplomatice au creat o imagine pozitivă României și au întărit forța exilului românesc.
 
Regina Mamă Elena a împărtăşit soarta Regelui Mihai şi a trăit în exil. În ultimii ani de viaţă, s-a mutat în Elveţia, alături de fiul său. A murit pe 28 noiembrie 1982. Spunea mereu că regimul comunist va cădea şi se va întoarce alături de fiul ei în ţară.
 
Spre deosebire de Regele Mihai I, Regina Elena nu a și-a mai revăzut niciodată țara, se arată pe site-ul romaniaregala.ro.

 

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola