Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Decapitarea amantelor spionului Sosnowski și arestarea contesei Wielopolska
Articole online

Decapitarea amantelor spionului Sosnowski și arestarea contesei Wielopolska

Gestapo-ul, poliția secretă a lui Hitler, a făcut în 1934 o senzațională captură, arestând două funcționare din serviciul ministerului de externe, care aveau legături strânse cu o vastă organizație de spionaj condusă de un polonez din înalta societate berlineză.

Potrivit unor surse, Benita von Falkenhayn a vrut să se căsătorească cu Sosnowski și astfel să-și salveze viața obținând un pașaport polonez, dar Adolf Hitler a zădărnicit această încercare.

Spionul polonez a fost eliberat în aprilie 1936, când a fost schimbat cu trei spioni germani, prinși în Polonia.

Întrucât centrala spionajului polonez îl suspectase întotdeauna pe Sosnowski, din cauza succeselor sale uimitoare, l-a acuzat de înșelăciune și înaltă trădare și l-a pus sub arest la domiciliu.

Procesul său a început la 29 martie 1938, la Tribunalul districtului militar din Varșovia.

Sosnowski a negat toate acuzațiile, dar la 17 iunie 1939 a fost găsit vinovat de trădare și cooperare cu Germania și condamnat la 15 ani, precum și la o amendă de 200 000 de zloți.

El a vrut să facă apel împotriva deciziei, dar izbucnirea celui de-al doilea război mondial a pus capăt la toată tărășeni, Sosnowski murind în timpul războiului.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola