Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > De ziua lui Ceaușescu. Justiția i-a făcut cadou milițianului-criminal libertatea
Articole online

De ziua lui Ceaușescu. Justiția i-a făcut cadou milițianului-criminal libertatea

Percheziții ulterioare aveau să aducă în atenția Securității zeci de volume de memorii (înscrise mărunt și cu răbdare, vreme de 40 de ani, pe diferite caiete).

Babu a refuzat să colaboreze cu anchetatorii. 

A murit în urma bătăilor suferite în arest, în data de 17 noiembrie 1985.  

Disidentul a rezistat până pe 17 noiembrie 1985, iar organele statului au notat drept cauză oficială a morții o „peritonită”.  

Deținuții au fost puși de Securitate și Miliție să îl omoare.

Procurorul Vasile Manea Drăgulin a stabilit în 1985 că moartea nu ar fi fost violentă și a dispus neînceperea urmăririi penale.

În anul 2000, după mai multe răsturnări de situație, Marian Cliță, unul dintre deținuți, a fost condamnat pentru uciderea lui Babu.

În octombrie 2003, foștii colonei de miliție Tudor Stănică (foto) și Mihail Creangă au fost condamnați la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu.           

Pe 26 ianuarie 2021, fix de ziual lui Ceaușescu, Curtea de Apel București a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei depusă pe numele fostului colonel de miliție Tudor Stănică.

Cererea a fost  depusă pe 4 noiembrie 2020, a avut termen de administrare probe pe 17 noiembrie 2020 și a fost admisă pe 26 ianuarie 2021.

De la condamnarea sa în 2003 (când a primit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, care însă a fost redusă la jumătate în baza decretului ceaușist de grațiere din 1988), torționarul Tudor Stănică a executat doar un an și jumătate de pușcărie beneficiind de clemența judecătorilor, care amână executarea pedepsei în fiecare an.

El fost cel care a ordonat uciderea în bătaie a lui Gheorghe Ursu

Potrivit deciziei de condamnare din 2003, în anul 1985, Tudor Stănică, pe atunci șeful Direcţiei de Cercetări Penale din Miliţie, şi Mihail Creangă, adjunct al Arestului Miliţiei, le-au ordonat unor deţinuţi să-l ucidă în bătaie pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu.

Acesta a fost izolat într-o celulă a arestului, alături de Marian Clită şi Gheorghe Radu, doi deţinuţi de drept comun recidivişti, care aveau un comportament deosebit de violent.

Stănică şi Creangă le-au interzis subofiţerilor de pază să intervină, atunci când aceştia auzeau din celula respectivă cum era bătut cu sălbăticie disidentul comunist.

În urma torturilor la care a fost supus, inginerul Gheorghe Ursu a murit în arestul Miliţiei.

Citește mai mult AICI

Primul număr din noul an al revistei Evenimentul Istoric apare pe 29 ianuarie 2021!

Descoperă în cele 116 pagini al primului număr din 2021 al revistei Evenimentul Istoric:

  • Secretele Dosarului „Pacepa” și lista celor 9 „trădători” condamnaţi la moarte de Nicolae Ceauşescu
  • Analiza unui fenomen istoric: Gloria și decăderea Statului Național – Legionar
  • Povestea fascinantă a singurei nave americane capturată de Coreea de Nord

Caută primul număr din 2021 al Evenimentului Istoric la chioșcuri sau accesează agoramag.ro și profită de ofertă! Abonează-te pe 12 luni și primești cadou colecția 2019!

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola