Când vine vorba de Sfântul Dimitrie, grecii afirmă că trebuie să vorbim de doi sfinți distincți: Sfântul Dimitrie de la Tesalonic, fiul guvernatorului, cinstit pe 26 octombrie și Sfântul Dimitrie de la Sirmium, diacon care și-a dat viața pentru Hristos și este pomenit pe 9 aprilie.
Nu știm dacă această ipoteza a grecilor este adevărată. Nu avem un răspuns final din partea cercetătorilor pentru această problema.
Originea numelui Dimitrie
Originea numelui Dimitrie e grecească și amintește de vechea zeiță Demeter.
Creștinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori că simplificare a lui demometer, „maica poporului” (demos = popor; meter = mama), pronunțat în neogreacă dimomitir.
La noi, pe lângă numele bărbătești Dumitru, Dimitrie (cu prescurtări că Mitrea, Mitru, Mitu, Dima și diminutive că Mitruș, Mitruț, Mitrel, Mitrică, Mitel, Mitică, iar uneori Mitty, sub influență occidentală), există și numele femeiesc Dumitra (de unde Mița și alte forme diminutivate).
Sursa: crestinortodox.ro

- O lecție de diplomație uitată: audiența lui Vasile Alecsandri la Lordul Malmesbury, șeful diplomației britanice
- Sinodul Ecumenic de la Niceea Medalion aniversar la împlinirea a 1700 de ani (325-2025)
- Închipuit urmaș al lui Genghis-Han, admirat de Hitler „Baronul sângeros”, dușmanul feroce al statului bolșevic întemeiat de Lenin