De unde vine numele Dimitrie al Sfântului pe care îl prăznuim astăzi

 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie este cinstit pe dată de 26 octombrie. A trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305).

Când vine vorba de Sfântul Dimitrie, grecii afirmă că trebuie să vorbim de doi sfinți distincți: Sfântul Dimitrie de la Tesalonic, fiul guvernatorului, cinstit pe 26 octombrie și Sfântul Dimitrie de la Sirmium, diacon care și-a dat viața pentru Hristos și este pomenit pe 9 aprilie.

Nu știm dacă această ipoteza a grecilor este adevărată. Nu avem un răspuns final din partea cercetătorilor pentru această problema.

Originea numelui Dimitrie

Originea numelui Dimitrie e grecească și amintește de vechea zeiță Demeter.

Creștinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori că simplificare a lui demometer, „maica poporului” (demos = popor; meter = mama), pronunțat în neogreacă dimomitir.

La noi, pe lângă numele bărbătești Dumitru, Dimitrie (cu prescurtări că Mitrea, Mitru, Mitu, Dima și diminutive că Mitruș, Mitruț, Mitrel, Mitrică, Mitel, Mitică, iar uneori Mitty, sub influență occidentală), există și numele femeiesc Dumitra (de unde Mița și alte forme diminutivate).

 

Sursa: crestinortodox.ro