Evenimentul Istoric > Articole online > De unde a pornit ura oamenilor de culoare împotriva albilor
Articole online

De unde a pornit ura oamenilor de culoare împotriva albilor

În iunie 2015, Consiliul pentru Drepturile Omului a numit-o pe Ikponwosa Ero ca prim Expert Independent privind exercitarea drepturilor omului de către persoanele cu albinism.

Persoanele cu albinism se confruntă cu multiple forme de discriminare pe mapamond.

Albinismul este încă profund neînţeles, atât la nivel social, cât şi medical. Înfăţişarea persoanelor cu albinism reprezintă adesea motivul unor credinţe eronate şi al unor mituri influenţate de superstiţii, care determină marginalizarea sau excluziunea socială şi conduce la stigmatizare şi discriminare, notează site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite – www.un.org.

Mituri transmise de sute de ani

În unele comunităţi credinţele eronate şi miturile, influenţate de superstiţie, supun siguranţa şi vieţile persoanelor cu albinism unui risc constant. Aceste credinţe şi mituri sunt transmise de sute de ani şi sunt prezente în atitudini culturale şi practici din întreaga lume. Discriminarea şi violenţa împotriva persoanelor cu albinism afectează în mare parte copiii, persoanele vârstnice şi femeile.

În unele ţări, femeile care nasc copii cu albinism sunt respinse de soţii lor, iar copiii sunt abandonaţi sau sunt victime ale infanticidelor.

”Făcut să străluceşti”

Tema anului 2020 pentru Ziua internaţională de conştientizare a albinismului este „Made to Shine” – ”Făcut să străluceşti”. Tema a fost aleasă pentru a celebra realizările şi succesele persoanelor cu albinism din întreaga lume.

Reprezintă, de asemenea, un apel pentru a rămâne alături de oamenii cu albinism, care continuă să sufere din cauza tuturor tipurilor de încălcări ale drepturilor omului.

În ultima perioadă, în unele ţări, persoanele cu albinism au fost numite Corona sau COVID-19. Ucideri, atacuri, hărţuiri, stigmatizarea şi discriminarea continuă împotriva persoanelor cu albinism.

Ce e albinismul

Potrivit albinism.ohchr.org, albinismul reprezintă o condiţie genetică moştenită de la ambii părinţi, care poate apărea în orice colţ al lumii, indiferent de etnie sau gen.

Statistica arată că 1 din 5.000 de oameni din Africa Subsahariană şi 1 din 17.000 până la 20.000 de oameni din Europa şi America de Nord are albinism. Condiţia are o prevalenţă mult mai mare în Africa Subsahariană, estimările arătând că 1 din 1.400 de persoane este afectată în Tanzania şi 1 din 1.000 în populaţiile din Zimbabwe şi alte grupuri etnice specifice in sudul Africii.

Termenul „persoană cu albinism” este preferat în schimbul denumirii „albinos”, care adesea are caracter peiorativ.

Lipsa pigmentului melanină din firul de păr, pielea sau ochii persoanelor cu albinism determină o vulnerabilitate la expunerea la soare, care poate conduce la cancer de piele şi afecţiuni grave de vedere.

În unele ţări, majoritatea persoanelor cu albinism moare din cauza cancerului de piele la vârsta de 30-40 de ani.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola