Evenimentul Istoric > Articole online > De la Layla la hip-hop. Să-i spunem La mulți ani, că împlinește 75!
Articole online

De la Layla la hip-hop. Să-i spunem La mulți ani, că împlinește 75!

Autobiografia lui, publicată în 2007, a fost tradusă în 12 limbi, devenind un bestseller. S-a născut la 30 martie 1945, la Ripley, în Marea Britanie.

Pasionat de muzică şi de chitară, Eric Clapton a început să cânte alături de numeroase trupe britanice, printre care Roosters şi Yardbirds, la cea de-a doua cântând alături de Jimmy Page şi Jeff Beck.

Interpretarea instrumentală de excepţie i-a adus lui Clapton denumirea „Slowhand”, datorită efectului sonor deosebit pe care îl obţinea plimbându-şi încet mâna pe corzile chitării. În 1965 a părăsit grupul Yardbirds şi s-a alăturat trupei Bluesbreakers, potrivit site-ului bestmusic.ro.

Cream

În 1966, şi-a alcătuit propria trupă, Cream, cu basistul Jack Bruce şi bateristul Ginger Baker, declarându-şi intenţia de a revoluţiona domeniul muzical, de a şoca şi schimba lumea.

Trupa a cunoscut un deosebit succes, egalându-l pe cel al trupelor Beatles sau Rolling Stones, dar s-a destrămat în 1969, după lansarea albumului „Goodbay”. Chiar dacă nu au fost împreună decât câţiva ani, cu piese ca ”Sunshine of your Love”, ”White Room” şi clasicul ”Crossroads”, grupul a intrat în istorie.

”Layla”, heroină și alcool

În 1970 a cântat cu Derek and the Dominos, cu care a realizat binecunoscuta melodie ”Layla”. Ei au realizat un singur album – ”Layla and Other Assorted Love Songs”.

La începutul anilor ’70 a început cariera solo a lui Clapton. Albumul său a intrat în top 40 cu piesa „After Midnight”.

Apoi a început să colaboreze cu Delaney & Bonnie & Friends. Activitatea sa a fost destul de restrânsă în perioada 1971-1972, din cauza dependenţei de heroină şi de alcool, conform site-ului www.ericclapton.com.

Popularitatea lui Clapton a crescut în anii ’80, odată cu albumele „Money and Cigarettes” (februarie 1983), „Behind the Sun” (martie 1985) şi „August” (noiembrie 1986).

Drama

În martie 1991, fiul de patru ani al lui Clapton a murit într-un accident. După acest eveniment, artistul a creat „24 Nights” (octombrie 1991), o colecţie de piese interpretate la concertele din Royal Albert Hall în Londra şi a compus un set de coloane sonore pentru Rush (ianuarie 1992), precizează bestmusic.ro.

În 1992, primeşte şase premii Grammy, printre care şi pentru albumul „Tears in Heaven”. „Crossroads 2: Live in the ’70s” este o colecţie de piese cântate de-a lungul carierei şi prelucrate. Doi ani mai târziu, Clapton înregistrează un alt album, „From the Cradle”, devenit unul din cele mai celebre creaţii ale sale.

Hip-hop

În 1997, a colaborat cu muzicianul Simon Climie şi l-a convins să formeze o trupă de hip-hop. Clapton şi Climie au lucrat împreună pentru ”Pilgrim”, un album apreciat de fani şi clasat pe o poziţie de frunte în top datorită piesei ”My Father’s Eyes”.

În acelaşi an, primeşte din nou premiul Grammy, fiind nominalizat la categoriile „Record of the Year” şi „Best Male Pop Vocal Performance”, pentru cântecul „Change the World”, din coloana sonoră a filmului „Phenomenon” (cu John Travolta în rolul principal).

În iunie 2000, împreună cu legendarul B.B. King, înregistrează un album cu muzică blues, ”Riding With the King”. Albumul a primit în numai trei săptămâni discul de aur.

La București

În 2010, Eric Clapton a susţinut un concert la Bucureşti, alături de Steve Winwood, în cadrul turneului ”Two legends – one live experience”.

Cele mai recente albume sunt ”Clapton” (2010), ”Old Sock” (2013), ”The Breeze: An Appreciation of JJ Cale” (2014), „I Still Do” (2016), „Happy Xmas” (2018).

Eric Clapton este considerat unul dintre cei mai de succes muzicieni, fiind celebrat de trei ori în Rock and Roll Hall of Fame (pentru The Yardbirds, Cream şi pentru întreaga sa carieră solo).

Considerat unul dintre cei mai mari chitarişti ai tuturor timpurilor, Clapton s-a clasat pe locul al IV-lea pe lista revistei muzicale Rolling Stone „100 Greatest Guitarists of All Time”. A câştigat 18 premii Grammy şi BAFTA şi a fost introdus în Songwriters Hall of Fame. În septembrie 2018, Eric Clapton a primit o stea pe Royal Albert Hall’s Walk of Fame.

Regina Elisabeta a II-a i-a conferit titlul „Officer of the Order of the British Empire”, iar în 2004, i-a acordat titlul „Commander of the Order of the British Empire”, precizează site-ul www.ericclapton.com.

Registration

Aici iti poti reseta parola