Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > De ce s-a sinucis delfinul amorezat Peter în loc să învețe limba engleză cum voia NASA
Articole online

De ce s-a sinucis delfinul amorezat Peter în loc să învețe limba engleză cum voia NASA

NASA a angajat-o pe Margaret Howe Lovatt, cercetătoare în domeniul animalelor, pentru a-l învăța pe delfin să vorbească.

Se pare că lecțiile au avut loc într-un mediu semi-acvatic și șase zile pe săptămână.

Însă, lecțiile de limba engleză, care s-au desfășurat în izolare și sesiuni neîntrerupte, au luat o altă turnură.

Peter sentimentalul

După cum sugerează rapoartele, delfinul a dezvoltat sentimente față de Lovatt, deoarece îi plăcea să fie lângă dresoarea lui.

De fapt, relația dintre cei doi a devenit chiar fizică, conform mai multor surse media.

Într-un interviu anterior acordat de Lovatt, aceasta îl descrisese pe Peter ca fiind un „pretendent obsedat” care o urmărea peste tot și care devenea depresiv atunci când era separat.

Oamenii de știință au testat niște medicamente și pe câteva animale, inclusiv delfini, în timp ce experimentul pe Peter era în curs de desfășurare.

Deși doar câțiva erau autorizați să folosească drogul pe animale, Lovatt a fost acuzată că i-a injectat lui Peter LSD pentru a-l exploata în cadrul experimentului.

Lovatt a respins toate acuzațiile și și-a continuat lecțiile cu Peter.

Însă, comunitatea științifică a devenit din ce în ce mai nemulțumită de Lovatt, ceea ce a dus în cele din urmă la încetarea finanțării experimentului.

Întrucât experimentul s-a încheiat brusc, Peter a fost separat de Lovatt în Miami și plasat într-un acvariu mai mic și mai puțin luminat.

Delfinul a suferit din cauza separării și s-a sinucis, întrucât a încetat să mai respire și s-a scufundat pe fundul acvariului.

Cazul delfinului Peter a scos la iveală un aspect important în ceea ce privește animalele captive.

Citându-l pe Brian Palmer de la revista Slate, Science Times a scris că determinarea sinuciderii animalelor este dificilă, deoarece necesită o colecție de capacități cognitive de ordin superior.

Pe de altă parte, Lori Marino, cercetător în neuroștiințe comportamentale și expert în delfini, a declarat că delfinii au capacitatea cognitivă de a planifica și de a realiza o sinucidere.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola