Există un mit care spune că Securitatea l-a mințit pe Ceaușescu în legătură cu neajunsurile românilor și că i-ar fi ascuns furturile din fabrici sau din CAP-uri. După ce a documentat mai bine de 30 de ani viața fostului dictator, profesorul universitar Lavinia Betea a remarcat că Nicolae Ceaușescu nu era deloc străin de realitate.
„Rapoartele care veneau privind starea de infracționalitate din România. Furturile care se făceau din fabrici, de la CAP-uri, acestea erau cunoscute și el știa doar o minimă parte din ele. A fost un fel de răzbunare: «Lasă că știu eu că voi vă descurcați altfel.»”, consideră Lavinia Betea, profesor de Psihologie Socială la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Această răzbunare s-ar fi concretizat prin sacrificiile la care au fost supuși românii în ultima decadă de comunism, în special, raționalizarea energiei și a alimentelor. Cu toate acestea, este greu de explicat schimbarea de atitudine a lui Ceaușescu față de muncitorul român, pe care a ajuns să-l bănuiască de necinste și să-l „pedepsească”.
„Cum se face că un om care luptă pentru libertatea altora, după aceea suprimă libertățile celorlalți? Singurul răspuns pe care pot să vi-l dau, revin la acea patologie a puterii, în care omului respectiv i se suprimă empatia, în care el se identifică voit sau involuntar cu un anumit ideal, în care se pietrifică și nu mai ține cont de mărunta viață umană.”, e de părere profesorul universitar Lavinia Betea. Statutul de supraom pe care și-l arogase Ceaușescu s-ar fi putut inspira și din două momente limită în care viața lui Nicolae Ceaușescu a depins doar de soartă.
„A fost la Jilava atunci când acel comando legionar i-a asasinat pe foștii demnitari și s-au oprit la celula de unde începeau comuniștii. Sau putea să moară când a fost cutremurul la Doftana. ”, amintește Lavinia Betea, în podcastul Istoria Secretă, pe canalul de Youtube EVZ Capital.