Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > De ce privilegii se bucurau actorii acum 2000 de ani. Descoperire neașteptată la Izmir
Articole online

De ce privilegii se bucurau actorii acum 2000 de ani. Descoperire neașteptată la Izmir

Atenție pentru nevoile actorilor

Într-o declarație dată publicității de autoritățile din Izmir se anunță că în ruibnele teatrului a fost descoperită o toaletă comună. Comunicatul precizează că este pentru prima dată când are loc o asemenea descoperire într-un teatru antic.
Oamenii de știință cred că toaleta, situată într-o zonă închisă, „a fost folosită de actorii care lucrau în teatru”, nu și de spectatori.
Chiar dacă erau răsfățați cu un asemenea privilegiu, actorii nu se bucurau de vreo intimitate. Scaunele toaletei, care măsoară în jur de 40 de centimetri înălțime, sunt aranjate în formă de U, astfel încâtsă poată fi folosite de 12-13 persoane în același timp. Reziduurile erau eliminate printr-un jgheab pentru apă curată cu o adâncime de 8-10 cm.
Teatrul și toaleta datează din jurul secolului al II-lea înainte de Hristos și au fost folosite până în secolul al V-lea după Hristos, susține Akin Ersoy, arheolog la Universitatea Katip Celebi din Izmir. O astfel de descoperire în teatrele antice din regiunea mediteraneană este fără precedent, a adăugat arheologul, citat de agenția turcească de știri Anadolu.

 

Teatrul s-a născut în Grecia Antică

Teatrele au apărut în Grecia antică prin anii 700 înainte de Hristos. La Atena, oraș-stat de primă importanță din punct de vedere cultural, politic și religios, teatrul s-a dezvoltat ca parte a unui festival dedicat zeului Dionysos. Tragedia (sfârșitul anului 500 î.Hr.), comedia (490 î.Hr.) și piesele satirice au fost cele mai importante genuri ale teatrului antic. Atena a exportat festivalul în numeroasele sale colonii. De altfel, teatrul modern occidental provine, în mare măsură, din Grecia antice, de la care a preluat terminologia tehnică, clasificarea în genuri și multe dintre teme.

Registration

Aici iti poti reseta parola