Moștenirea sovietică aduce bani
Șase state din Alianțăa Nord Atlantică sunt în top 10 clienți ai industriei de armament a Federației Ruse.
Cauzele acestui comerț pe cît de înfloritor, pe atât de ciudat, le explică Andrey Kortunov, directorul general al Consiliului rus pentru afaceri internaționale.
Într-un interviu acordat Pravda, Kortunov susține că aceste țări NATO au nevoie constant de piese de schimb și componente pentru echipamentele achiziționate anterior din URSS sau Federația Rusă.
„Unele achiziții sunt legate, fără îndoială, de întreținerea, repararea, modernizarea anumitor tipuri de arme. Dar există o altă explicație: în unele regiuni ale lumii, de exemplu, în Orientul Mijlociu, armele sovietice sunt dotarea principală a multor armate. De-a lungul deceniilor, au acumulat arme sovietice, rusești, așa că de foarte multe ori partenerii occidentali sunt nevoiți să se bazeze pe această tehnică”, a declaratdirectorul general al Consiliului rus pentru afaceri internaționale.
Americanii, amatori de elicoptere rusești
Kortunov a mai explicat că până și Statele Unite sunt convinse că elicopterelor rusești sunt mai bune pentru condițiile din Afganistan.
„Au fost achiziții foarte mari de echipamente militare rusești, în special elicoptere, care au fost folosite de coaliția internațională”, a conchis expertul.
Anterior, statisticile vamale oficiale ale Federației Ruse au înregistrat în 2021 o creștere bruscă a exportului de mărfuri din această categorie (arme, aeronave, materiale nucleare) către țările NATO. Munițiile și echipamentele sunt achiziționate de SUA, Republica Cehă, Germania, Marea Britanie, Estonia, Țările de Jos, dar și alte state, susține Pravda.
Deși Pravda tace mîlc, exporturile de armament către țările NATO au printre principalii beneficiari Turcia, care spre disperarea Statelor Unite a achiziționat sistemele de apărare S-400, iar acum se pregătește să cumpere și avioane de luptă SU-57.