Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > De ce actualele avertismente de recesiune din SUA sunt diferite de toate celelalte?
Articole online

De ce actualele avertismente de recesiune din SUA sunt diferite de toate celelalte?

recesiune

De ce actualele avertismente de recesiune din SUA sunt diferite de toate celelalte?

Directorul general al JPMorgan, Jamie Dimon, a avertizat joi cu privire la un mare pericol economic care pândește la orizont. Având în vedere riscurile care ne așteaptă, el a declarat pentru Bloomberg News: „Aș accepta cu plăcere o recesiune ușoară”.

Investitorul miliardar Stan Druckenmiller nu s-a menajat în această săptămână la conferința Sohn Investment Conference. El a avertizat că urmează o aterizare dură și că „este naiv să nu fii deschis la ideea că se va întâmpla ceva foarte, foarte rău”, după cum relatează și CNN

De mai bine de un an, directorii executivi, economiștii, analiștii și cei de seama lor au avertizat cu privire la o încetinire economică iminentă, Între timp, economia a rămas relativ rezistentă în tot acest timp.

Lucrurile nu au fost grozave anul trecut: Inflația a atins un maxim al ultimilor 40 de ani, prețul benzinei a fost ridicat, încrederea consumatorilor a scăzut și piețele au scăzut cu 20%. Cu toate acestea, Statele Unite au reușit să evite o recesiune.

„Aceasta a fost cea mai previzibilă recesiune potențială din istorie”, a declarat președintele Federal Reserve Bank of Richmond, Tom Barkin, în ianuarie.

Așadar, de ce ar trebui să ascultăm acum?

Există două motive, a observat Paul Christopher, șeful strategiei de investiții la Wells Fargo: rate ale dobânzii mai mari și înăsprirea creditării.

Rezerva Federală a majorat ratele mai mult și mai rapid decât a făcut-o în ultimele decenii, iar unii spun că actuala criză bancară regională din SUA este un semnal de alarmă timpurie privind stresul din sistem.

Experții proprii ai Fed au prezis în luna martie că „efectele economice potențiale ale evoluțiilor recente din sectorul bancar”, vor duce la „o recesiune ușoară începând cu sfârșitul acestui an”.

Falimentele băncilor pot îngreuna împrumuturile, ceea ce poate reduce cheltuielile și poate cântări asupra activității economice. Un sondaj al Fed, publicat luni, a confirmat faptul că creditorii își înăspresc standardele în urma colapsului bancar – cererea și oferta de împrumuturi sunt acum aproape de nivelurile din 2008.

„Concluzia pentru piețe este că, în condițiile în care inflația se situează încă la 5%, cu mult peste ținta de inflație de 2% [a Fed], iar Fed nu va reduce ratele prea curând, condițiile de creditare vor continua să se înăsprească și, ca urmare, urmează o recesiune care ar putea fi mai profundă sau mai lungă decât se așteaptă în prezent”, a declarat Torsten Slok, economist-șef la Apollo Global Management.

Statele Unite se apropie de un an de când inflația a atins un vârf de 9,1% în iunie 2022. Din punct de vedere istoric, recesiunea coincide de obicei cu acest vârf, a declarat Barry Gilbert, strateg de alocare a activelor la LPL Financial. Dar asta nu înseamnă că am ieșit din impas.

Dacă economia ar intra în recesiune în a doua jumătate a anului, am putea pune această recesiune economică mai întârziată pe seama unei Fed care a fost inițial în urmă în lupta împotriva inflației, împreună cu o politică monetară care a acționat cu întârzierea sa tipică”, a spus Gilbert. Efectele cererii post-pandemice au contribuit, de asemenea, la rezistența economică, a adăugat el.

Registration

Aici iti poti reseta parola