Evenimentul Istoric > Articole online > De ce a ajuns oraşul Ankara capitala Turciei
Articole online

De ce a ajuns oraşul Ankara capitala Turciei

A fost o schimbare radicală, căci Istanbul era unul dintre cele mai mari oraşe ale Europei, iar Ankara un oraş mic, care avea numai 35.000 de locuitori.

De ce aşa un oraş mic a fost ales pentru a deveni noua capitală a Turciei? După Primul Război Mondial, o mare parte din imensul Imperiu Otoman era ocupată de puterile Antantei (otomanii pierduseră războiul), scrie history.info.

Forţele Antantei au ocupat chiar Istanbulul, situat într-o poziţie de o extremă importanţă strategică: făcea legătura între Marea Neagră şi Marea Mediterană şi între Europa şi Asia.

Oameni politici turci, printre care celebrul Mustafa Kemal Ataturk, au decis să transfere sediul Guvernului în oraşul Ankara, în inima Anatoliei.

Ulterior, puterile Antantei au retras trupele de ocupaţie, dar Ankara a rămas capitala noii Republici Turce.

De atunci, oraşul Ankara a devenit al doilea cel mai mare oraş din Turcia. Regiunea metropolitană a Ankarei are azi aproape cinci milioane de locuitori.

Este interesant de notat că Ankara se află la 938 de metri altitudine şi găzduieşte numeroase clădiri, ministere şi ambasade.

Oraşul se numea cândva Angora în Europa, iar numeroase rase de animale poartă numele acesta, mai ales pisicile de Angora, iepurii de Angora şi caprele de Angora, care produc celebra lână de mohair.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola