Evenimentul Istoric > Articole online > Marea poveste de iubire a lui Ataturk. Nefericitul amor, devenit atracție turistică
Articole online

Marea poveste de iubire a lui Ataturk. Nefericitul amor, devenit atracție turistică

Tânărul cadet Kemal venise de la Salonic la Bitola pentru a studia la Academie.

Deși există o mulțime de informații despre succesul și comportamentul său la școală, se cunosc prea puține detalii despre viața sa privată în acea perioadă.

Eleni, creștina

Legenda spune că el și-a găsit marea iubire la Bitola, o frumoasă fată al cărei nume era Eleni Karinte.

Eleni era o vlahă creștină, dintr-o familie bună și cunoscută, a cărei casă era pe strada principală, Shirok Sokak.

Pentru familia fetei, faptul că aceasta s-a îndrăgostit de un turc, musulman, era o mare rușine, și, potrivit legendei, fata a fost trimisă la Lerin (Florina), să i se piardă urma.

Romeo și Julieta ai Balcanilor

Mulți îi numesc pe Eleni Karinte și Mustafa Kemal ”Romeo și Julieta ai Balcanilor”, iar casa în care a locuit cândva fata  este astăzi o atracție turistică în Bitola.

Povestea nefericitei iubiri dintre Mustafa Kemal și Eleni atrage anual mii de turiști din Turcia, care călătoresc kilometri buni pentru a vizita Camera Memorială dedicată lui Ataturk la Muzeul din Bitola, pentru a fotografia balconul casei în care a locuit cândva Eleni și de unde ar fi început această poveste tristă de amor, și pentru a citi scrisoarea plină de amărăciune pe care Eleni i-a trimis-o lui Kemal.

La balcon a început totul

Tânărul cadet se plimba des pe Shirok Sokak, iar într-o bună zi, înaintea Paștelui din 1897, a observat-o pe frumoasa Eleni în balconul casei tatălui ei, bogatul negustor Eftim Karinte.

Casa lor este încă în picioare și se află vizavi de hotelul Epinal.

Legenda spune că tânăra, aleasa inimii lui Ataturk, nu a fost deloc indiferentă și s-a uitat și ea lung după înaltul, chipeșul cadet cu ochi albaștri.

Mustafa își făcuse obiceiul de a trece zilnic prin fața casei, iar ea îl aștepta pe balcon.

Iubire interzisă

Îi toropea o dragoste puternică, dar interzisă.

Într-o zi, Eleni a fugit din casă prin pivnița locuinței și a părăsit Bitola împreună cu Mustafa Kemal. Dar tatăl fetei i-a găsit.

Atunci a decis să o închidă pe fată în casă. Ulterior s-a decis să cumpere o casă în Lerin (Florina) și a luat-o cu forța pe Eleni, cu scopul de a o mărita cu un alt bărbat.

Scrisoarea

În muzeu există o scrisoare care îi este atribuită lui Eleni:

Lui Kemal Ataturk,

undeva și cândva!

A trecut atât timp și încă mai aștept, zi de zi, o vorbă de la tine. Dacă vei primi vreodată această scrisoare, amintește-ți de mine, și observă lacrimile de pe această hârtie.

Anii trec.

Am auzit atâtea lucruri despre tine!

Ceva se întâmplă!

Dacă citești această scrisoare când săruți o altă femeie, las-o lângă tine și întreab-o pe femeia aceea dacă poate să creadă că o anume Eleni Karinte din Bitolia și-a petrecut întreaga viață gândindu-se la un bărbat cu care a fost doar o singură zi?!
Dar dacă o iubești la fel de mult cum te iubesc eu pe tine, nu îi spune nimic și las-o să fie fericită, așa cum ești tu!

Dar, dacă totuși îți amintești de fata de la balcon și nu iubești pe nimeni altcineva, află că eu încă te mai aștept și te voi aștepta pentru tot restul vieții mele!

Știu că te vei întoarce, că nu m-ai uitat!

Tatăl meu a murit!

A trecut mai bine de un an de când m-a smuls de lângă tine, m-a închis în casă și nu m-a lăsat apoi să ies din casă o lună.

Nu am plâns, pentru că am știut că toate lacătele și închisorile nu vor schimba nimic.

Pe bărbatul cu care a vrut să mă mărite l-am văzut o singură dată. M-a întrebat dacă l-aș putea iubi. Și i-a am răspuns că nu, eu îmi iubesc prima iubire.

Așa că nu l-am mai văzut niciodată.

Tatăl meu nu m-a iertat, dar nici eu nu l-am iertat pe el!

Nu mai sunt tânără și frumoasă, cum eram înainte…

Toată viața mea s-a dus într-o zi!

Te voi iubi pentru veșnicie și te voi aștepta toată viața.

A ta,

Eleni Karinte”.

Nu s-a căsătorit niciodată

Eleni nu s-a căsătorit niciodată. A trăit 80 de ani, a trăit bine. În fiecare an primea câteva cecuri din străinătate, până în ultima clipă a vieții. A murit la Lerin.

Mustafa Kemal a devenit primul președinte al Turciei, fondatorul unui stat nou modern. I s-a spus Ataturk, ”părintele națiunii”.

Fără noroc

S-a căsătorit cu Latife Hanam, dar căsătoria lor a durat doar doi ani.

Ataturk și Karinte nu s-au mai revăzut.

Povestea lor de dragoste se transmite din generație în generație.

Unii spun că scrisoarea originală a lui Eleni se află în arhivele muzeului, alții spun că este doar o legendă, dar pentru cetățenii din Bitola această nefericită poveste de dragoste este încă vie.

Atracție turistică

Turiștii sunt încântați, dar delegațiilor oficiale nu li se pomenește despre această poveste de dragoste.

În cercurile științifice, se sugerează chiar să nu i se dea prea multă atenție, pentru că nu există niciun document în afara acestei scrisori care să o susțină. Povestea nu este menționată în biografia lui Ataturk, spune Senol Memis, președintele Asociației macedoneano-turcă Mustafa Kemal Ataturk din Bitola.

Povestea de dragoste a fost și este motiv de inspirație pentru oameni de teatru și de film.

În 2006 a fost filmat un scurt documentar, recent a fost scris un musical, iar ultimul film realizat de Aleksandar Popovski, ”Balkan is not dead”, spune povestea lui Mustafa Kemal și a lui Eleni.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola