Evenimentul Istoric > Articole online > De 20 de ani avem „Rusia lui Putin”. Primul discurs al lui Putin, la 31 decembrie 1999 (VIDEO)
Articole online

De 20 de ani avem „Rusia lui Putin”. Primul discurs al lui Putin, la 31 decembrie 1999 (VIDEO)

Într-o surprinzătoare manevră, preşedintele Boris Elţîn i-a predat conducerea Rusiei premierului Vladimir Putin.

Boris Elţîn a demisionat din funcţie, luând ţara şi restul lumii complet prin surprindere.

El a făcut anunţul-şoc în direct, la televiziunea rusă, şi a declarat că premierul Vladimir Putin va prelua funcţia de preşedinte interimar, urmând ca alegerile să aibă loc la 26 martie 2000, scrie BBC. „Plec, plec mai repede decât se prevăzuse”, a spus el.

Elţîn avea 68 de ani. Declarase de mai multe ori că al doilea lui mandat va fi ultimul, care ar fi urmat să se încheie în iunie 2000.

Surpriza de Anul Nou

În seara zilei de 31 decembrie 1999, în locul mesajului de Anul Nou al preşedintelui, televiziunea publică din Rusia a transmis o înregistrare în care Vladimir Putin anunţa demisia lui Boris Elţîn.

Vladimir Putin: „Dragi prieteni, în ajun de An Nou, eu, împreună cu familia şi prietenii mei, aşteptam, la fel ca voi, să auzim mesajul preşedintelui rus, Boris Nikolaievici Elţîn. Nu s-a întâmplat asta. Astăzi, în 31 decembrie 1999, primul preşedinte al Rusiei a decis să demisioneze.”

 

Lenta.ru amintește că, în iunie, Putin a declarat că decizia de a accepta propunerea lui Boris Elțîn, de a-l înlocui în funcția de șef al statului, a fost una corectă.

În același timp, el a recunoscut că, atunci, nu i-a fost ușor să ia această hotărâre, pentru că nu se considera pregătit pentru o asemenea provocare.

De altfel, în același interviu, Iumașev a dezvăluit că, la sfârșitul anilor ’90, Putin – care era șeful direcției de control a Administrației Elțîn – se gândea să iasă din politică.

Se plângea că programul era prea încărcat și că nu avea liber nici măcar în weekend.

Fostul preşedinte rus Boris Elţîn a văzut în Vladimir Putin persoana care să îi continue reformele liberale, afirma fostul şef al Administraţiei Prezidenţiale de la Moscova, citat de  b92.net.

La al patrulea mandat

„Era important pentru Elţîn ca Putin să aparţină unei generaţii diferite, pentru că ţara nu ar fi trebuit lăsată pe mâna celor care au condus-o în timpul Uniunii Sovietice”, a declarat Valentin Iumaşev, într-un interviu acordat la Centrul Prezidenţial Elţîn din Ekaterinburg.

Bill Clinton era la Casa Albă când fostul agent KGB a devenit preşedinte al Rusiei la 31 decembrie 1999. În ultimii 20 de ani, au fost alţi trei preşedinţi americani şi cinci premieri britanici.

Acum, Putin este la al patrulea mandat, şi se confruntă cu o economie în dificultate, cu sancţiuni occidentale severe, cu reforme guvernamentale nepopulare şi cu o scădere a cotei sale de popularitate, comentează rferl.org.

BBC marchează cei 20 de ani de putere ai lui Putin cu o serie de fotografii de colecţie, pe care o puteţi consulta AICI.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola