Trei luni mai târziu, a fost dezvelit, în Piaţa Universităţii, în apropiere de kilometrul 0, un monument dedicat lui Cristian Paţurcă, la eveniment participând fiul acestuia, Vlad.
Interpretul de muzică folk Cristian Paţurcă s-a născut la 10 septembrie 1964, în Bucureşti.
A urmat cursurile Liceului „Tudor Vladimirescu” din Capitală şi a cântat în formaţia Rond, cu care a câştigat premiul I la Festivalul de muzică rock „Top T” de la Buzău (1989), obţinând acelaşi premiu şi la Festivalul „Gala Muzicii Tinere” de la Bacău (1989).
A fost membru al Cenaclului Flacăra, în perioada 1977-1985.
Membru fondator al Asociaţiei 21 decembrie 1989 şi participant activ la evenimentele din Piaţa Universităţii (24 apr.-13 iun. 1990), unde a contribuit şi cu sonorizarea (boxe, staţii).
A devenit celebru în 1990, când avea 25 de ani, după ce a scris şi a cântat în Piaţa Universităţii „Imnul golanilor”, imnul celui mai mare manifest anticomunist din România, la care participau, seară de seară, peste 30.000 de oameni.
Preşedintele de la acea vreme, Ion Iliescu, i-a numit „golani”, iar ei au declanşat celebra Golaniadă, care a durat din aprilie până în iunie 1990, când participanţii au fost împrăştiaţi de minerii sosiţi la Bucureşti.
În octombrie 1991, a participat alături de Mircea Vintilă, Florian Pittiş, Valeriu Sterian, Ion Caramitru, la spectacolul „Mai bine mort decât comunist”, la Sala Palatului din Bucureşti.
A realizat Imnul şoferilor de taxi, Imnul Asociaţiei 21 Decembrie și Imnul FC Naţional.
A mai cântat cu formaţia Kilometrul 0 (1997), a apărut pe aceeaşi scenă cu nume mari ale folkului românesc, printre care Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Mircea Bodolan, Sorin Minghiat, Dinu Olăraşu şi a colaborat cu trupele Terente şi Quartz.
În 2002 a iniţiat un nou proiect muzical de folk-pop alternativ, intitulat „Fiori”.
A apărut ca artist solo pe diverse compilaţii: Din darul Magilor (vol. III – 1997; vol V – 2000), Poveşti magice româneşti – Cântece de poveste (2005).
În decembrie 2007, Cristian Paţurcă a fost internat la Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti, fiind diagnosticat cu o afecţiune pulmonară.
În 2010 a lansat cartea „Mi-e greu titlul de erou”, dar şi un CD, intitulat „La majorat”.
În decembrie acelaşi an a fost lansat CD-ul de colinde „Tu eşti iarna”, în memoria eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, disc semnat de Cristian Paţurcă şi Ana Condruz.
A fost distins, în aprilie 2010, cu Crucea Naţională „Serviciul Credincios – clasa a III-a”, acordată de Preşedinţia României la 20 de ani de la manifestaţia din Piaţa Universităţii, „în semn de apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru curajul şi credinţa dovedite în apărarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor democratice în ţara noastră”.
Sursa: Agerpres