Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Da, America a crezut că ar trebui să invadeze Italia pentru a o proteja de sovietici
Articole online

Da, America a crezut că ar trebui să invadeze Italia pentru a o proteja de sovietici

Washingtonul era îngrijorat de faptul că Moscova ar fi pus mâna pe Europa de Vest.

Această poziție nu i se potrivea președintelui Dwight Eisenhower, ale cărui experiențe din cel de-al doilea război mondial în calitate de comandant suprem aliat în Europa l-au făcut mai înțelept decât majoritatea în legătură cu menținerea unei alianțe precum NATO.

Eisenhower a avertizat că „nu-și putea imagina nimic mai rău decât utilizarea unilaterală de către Statele Unite a armatei sale pentru a răsturna un regim comunist. Acest lucru pur și simplu nu putea fi făcut decât în ​​comun cu aliații noștri”.

Aparent legale

Cu toate acestea, Consiliul de Securitate Națională a aprobat o lucrare în care se spunea: „În cazul în care comuniștii obțin controlul guvernului italian prin mijloace aparent legale, Statele Unite, împreună cu principalii săi aliați NATO, ar trebui să ia măsuri adecvate, extinzându-se eventual la utilizarea puterii militare, pentru a sprijini elementele italiene care încearcă să răstoarne regimul comunist din Italia”.

Observați cuvintele „mijloace aparent legale”.

Poate că atitudinea liderilor americani în timpul Războiului Rece a fost că „guvernul comunist” și „legal” erau oximoroni și că niciun guvern comunist nu putea avea o legitimitate autentică (ceea ce fusese cu siguranță cazul regimurilor est-europene care au fost instalate de tancurile sovietice în 1945).

Cu toate acestea, Flota a șasea a SUA ar fi efectuat actul suprem de anulare electorală, folosind forța împotriva unui partid comunist care – așa cum s-a întâmplat în anii 1940 și 1950 – s-a bucurat de un puternic sprijin popular.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola