Chiar și în august 1960, cu câteva luni înainte ca John F. Kennedy să preia președinția, un document al NSC propunea că, indiferent dacă comuniștii au preluat puterea în Italia prin mijloace ilegale sau legale, Statele Unite ar trebui să fie pregătite să folosească forța militară – unilateral dacă trebuie – să „ajute orice elemente italiene încearcă să prevină sau să răstoarne dominația comunistă”.
Aceasta se întâmpla la cincisprezece ani după haosul și devastarea celui de-al doilea război mondial.
În cele din urmă, Eisenhower și Dulles au fost dispuși să intervină militar doar dacă comuniștii preluau forța puterii și apoi numai în concert cu alte națiuni europene.
Și asta a fost înțelept: așa cum și-a dat seama Eisenhower însuși, tancurile americane care se rostogoleau în Roma – sau care susțineau italienii de dreapta care își răsturnaseră propriul guvern – ar fi fost o mina de aur pentru propagandă comuniștilor fără Dumnezeu de la Moscova.
Toate acestea nu au nimic de-a face cu întrebarea dacă Rusia a influențat alegerile din SUA. Cu excepția unui memento că manipularea politică a fost efectuată de multe națiuni, concluzionează nationalinterest.org.

- O lecție de diplomație uitată: audiența lui Vasile Alecsandri la Lordul Malmesbury, șeful diplomației britanice
- Sinodul Ecumenic de la Niceea Medalion aniversar la împlinirea a 1700 de ani (325-2025)
- Închipuit urmaș al lui Genghis-Han, admirat de Hitler „Baronul sângeros”, dușmanul feroce al statului bolșevic întemeiat de Lenin