Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cumpărat cu 5 dolari, un tablou al lui David Bowie sparge piața
Articole online

Cumpărat cu 5 dolari, un tablou al lui David Bowie sparge piața

Un tablou pictat de muzicianul britanic David Bowie, achiziționat cu 5 dolari de un particular într-un magazin cu scopuri caritabile, a fost scos la licitație online, marți, 15 iunie, depășind rapid cifra de pornire de 9.000 de dolari canadieni.

Estimat inițial între 9.000 și 12.000 de dolari canadieni (6.000-8.100 de euro), tabloul, având dimensiunile de 20 x 25 cm și reprezentând un portret din profil, depășea 17.000 de dolari la numai câteva ore după începutul licitației online, care se încheie joi, 24 iunie.

Vândut mai întâi în 2001 pe un site de Internet consacrat muzicianului, pictura, intitulată DHead XLVI a ajuns apoi într-un magazin cu scopuri caritabile din Ontario, unde a fost cumpărat pentru suma de 5 dolari (3,38 euro).

Acest fericit cumpărător a contactat ulterior casa de licitații.

„Lucrarea a fost pictată între 1995 și 1997 de David Bowie în cadrul unei serii de portrete (numită Dead Heads sau DHeads)”, în care sunt reprezentați artistul însuși sau apropiați ai săi, a explicat pentru AFP Rob Cowley, președintele casei de licitații Cowley Abbott, care se ocupă de vânzare.

„Este semnată și datată 1997 pe verso.”

Pe un fond roșu și bleu lucrarea reprezintă un portret din profil căruia îi lipsesc trăsăturile.

Tablourile lui Davi Bowie ajung rar să se vândă la licitații. Este pentru prima oară când unul dintre ele este vândut în Canada, spune Rob Cowley.

„Am fost foarte fericiți să descoperim că opera de artă este originală și autentică. Suntem admiratori ai lucrărilor lui David Bowie și este foarte entuziasmant să aduci pe piață o operă a sa.”

Un cameleon al rock-ului, David Bowie a vândut aproape 140 de milioane de albume de-a lungul carierei. Artistul a avut o influență incontestabilă în muzică, cinematografie, modă și artă.

Bowie a murit de cancer pe 10 ianuarie 2016, la două zile după ce împlinise 69 de ani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola