Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum și-a cusut regele Franței cort de aur și a făcut-o de oaie
Articole online

Cum și-a cusut regele Franței cort de aur și a făcut-o de oaie

Întâlnirea are loc într-o tabără din corturi de pânză de un lux orbitor, amenajată în doar câteva săptămâni de 6.000 de meșteșugari.

I s-a spus „Tabăra pânzei de aur”, cu referire la somptuosul cort al regelui Franței, cu două catarge, între care era întinsă o pânză de aur dublată cu catifea albastră, presărată cu flori de crin.

Regele Franței, Francisc I, urmărea semnarea unui tratat de alianță cu suveranul englez, Henric al VIII-lea, pentru a contrabalansa noua situație politică creată de alegerea lui Carol Quintul în fruntea Sfântului Imperiu Roman Germanic, cu un an în urmă, pe 28 iunie 1519.

Francisc I își dorise el tronul Sfântului Imperiu și cheltuise o avere pentru a-și atinge scopul. Cu toate acestea, eșuase.

La momentul întâlnirii de la „Tabăra pânzei de aur”, cei doi suverani, Francisc I (25 de ani) și Henric al VIII-lea (28 de ani) sunt nu doar în floarea vârstei, ci și a gloriei.

Amândoi sunt gentilomi ai Renașterii, cultivați, fermecători și iubitori de activități sportive.

Timp de trei săptămâni, viața în tabără va etala toate seducțiile epocii, printre turniruri și ospețe. Era o premieră în istoria Europei, scrie Hérodote.

Între cei doi suverani nu era o simpatie prea mare. Dornic să câștige admirația doamnelor și domnițelor prezente. Francisc îl provoacă pe Henric la o luptă cu mâinile goale, și, fără a-i da prea mult timp de gândire adversarului destul de corpolent, tabără pe el și îl trântește la pământ.

Cu mândria șifonată, Henric își va lua totuși, puțin mai târziu, o strălucită revanșă într-o întrecere de tir cu arcul.

Această hârjoană regală nu face decât să ațâțe orgoliile, spre disperarea echipelor de diplomați.

Tabăra se încheie pe 24 iunie cu un eșec, iar Francisc I pleacă cu buzele umflate și cu punga subțiată încă o dată inutil.

Colac peste pupăză, peste încă două săptămâni, Henric al VIII-lea are o întâlnire cu Carol Quintul, în condiții mult mai modeste și mai propice negocierilor.

Cu tânărul împărat (20 de ani), care este nepotul soției sale, Caterina de Aragon, regele Angliei semnează un tratat secret împotriva regelui Franței.

Toată povestea se va încheia cu înfrângerea armatei franceze și capturarea lui Francisc, la Pavia, în apropiere de Milano, cinci ani mai târziu.

Registration

Aici iti poti reseta parola