Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum s-au schimbat relațiile dintre Ucraina și Rusia de-a lungul timpului
Articole online

Cum s-au schimbat relațiile dintre Ucraina și Rusia de-a lungul timpului

Rusia, atacuri drone

Cum s-au schimbat relațiile dintre Ucraina și Rusia de-a lungul timpului

Cu toate acestea, recentul conflict dintre cele două țări își are rădăcinile în evenimente care au început la începutul secolului al XX-lea. În timpul Primului Război Mondial, Ucraina a fost un câmp de luptă între Imperiul Rus și Puterile Centrale. În 1917, Revoluția Rusă a dus la prăbușirea Imperiului Rus și la înființarea Uniunii Sovietice.

Ucraina și-a declarat inițial independența față de Rusia, dar în curând a fost încorporată în Uniunea Sovietică sub numele de Republica Socialistă Sovietică Ucraineană. În 1991, prăbușirea Uniunii Sovietice a dus la declararea independenței Ucrainei. Cu toate acestea, independența Ucrainei nu a fost recunoscută de Rusia imediat, iar relațiile dintre cele două țări au rămas tensionate.

În 1994, Ucraina a semnat Memorandumul de la Budapesta, care îi garanta integritatea teritorială în schimbul renunțării la armele nucleare.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au escaladat în 2014, când președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere. Aceasta a fost urmată de anexarea Crimeei de către Rusia, care anterior făcea parte din Ucraina. Ca răspuns, separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și-au declarat independența, ducând la un conflict între armata ucraineană și separatiști. Conflictul a fost caracterizat de lupte intense, cu mii de oameni uciși și milioane strămutate. Conflictul a fost, de asemenea, marcat de acuzații de crime de război, inclusiv utilizarea de arme interzise și atacarea civililor. Conflictul a fost complicat și mai mult de implicarea Rusiei, care a inclus furnizarea de sprijin militar și financiar separatiștilor. Rusia a fost, de asemenea, acuzată că a participat direct la conflict, cu rapoarte despre trupele ruse care luptă alături de separatiști.

În ciuda numeroaselor încercări de a negocia o încetare a focului, conflictul dintre Ucraina și Rusia continuă. Situația rămâne tensionată, ambele părți acuzând pe cealaltă parte de agresiune și interferență. Conflictul dintre Ucraina și Rusia își are rădăcinile într-o istorie lungă și complexă. Conflictul a dus la pierderi semnificative de vieți omenești și deplasări și a avut un impact profund asupra regiunii. Situația rămâne volatilă și nu este clar când și cum va fi rezolvat conflictul.

Registration

Aici iti poti reseta parola