Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cum s-a ales faimosul ceas din Londra cu numele de Big Ben
Articole online

Cum s-a ales faimosul ceas din Londra cu numele de Big Ben

Terminat în 1859, Big Ben a cunoscut un lung șir de probleme tehnice. Primul clopot construit pentru turn s-a spart înainte de a fi instalat, iar al doilea clopot a suferit o fisurare la scurt timp după instalare, ceea ce a făcut să nu mai bată până în 1862.

Clopotul a încetat din nou să bată în timpul Primului Război Mondial, iar pe durata celui de-Al Doilea Război Mondial turnul nu a fost iluminat, din motive de camuflaj.

În ciuda distrugerilor masive provocate la Londra de bombardamentele Luftwaffe, Big Ben a rămas în intervalul de precizie de o secundă și jumătate față de timpul Meridianului Greenwich pe toată durata războiului, un motiv de mândrie pentru englezi.

În 1962, zăpada masivă a provocat o întârziere a clopotului, care a făcut să bată Noul An cu zece minute după restul țării.

Oprirea din 1997 a avut loc în ziua alegerilor, ceea ce nu i-a împiedicat pe laburiștii lui Tony Blair să câștige zdrobitor în fața conservatorilor lui John Major.

Big Ben s-a oprit din nou, în mai 2005, din cauza căldurii, acea lună fiind una dintre cele mai călduroase din istorie.

Trebuie de asemenea precizat că numele de „Big Ben” nu se referă la turnul înalt de 107 metri, situat în partea de nord a Casei Parlamentului, ci la clopotul enorm, de 13 tone, aflat în interiorul turnului.

Mulți au presupus că porecla dată clopotului ar veni de la numele unui faimos campion de box cu pumnii goi, la categoria grea, Ben Caunt.

Mai probabil este însă că Big Ben a fost inspirat de numele lui Sir Benjamin Hall, un inginer civil galez, care a fost membru al Camerei Comunelor timp de trei decenii.

În calitate de prim comisar pentru Lucrări, Hall a supervizat etapele finale ale reconstruirii Camerelor Parlamentului după incendiul devastator din 1834, iar numele său este gravat pe clopotul care atârnă în turnul cu ceas.

Un articol din ziarul Times, pe 22 octombrie 1856, publicat atunci când clopotul inițial a sosit la Parlament, confirmă teoria:

„Toate clopotele, credem, sunt botezate înainte de a începe să bată și, cu această ocazie, s-a propus să îl numim pe «regele clopotelor» Big Ben, în onoarea lui Sir Benjamin Hall.”

Registration

Aici iti poti reseta parola