Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum exploatează Macron președinția franceză a UE în interes electoral
Articole online

Cum exploatează Macron președinția franceză a UE în interes electoral

Președinția franceză a Uniunii, care a început pe 1 ianuarie 2022, a fost anunțată drept „un punct de cotitură pentru Europa” de către reprezentanții Hexagonului. Adevărul este, însă, că Macron se pregătește să exploateze acest mare avantaj pentru a-și asigura un nou mandat de președinte al Franței la alegerile din 8 aprilie.

„Președintele bogaților”, omul care a dat naștere amplei mișcări de protest a „Vestelor galbene”, este în acest moment cel mai bine clasat candidat la președinție. Se poate lăuda, însă, cu o intenție de vot de numai 25 la sută, ceea ce i-ar putea fi fatal în turul al doilea.
Macron are, însă, un as în mânecă și se pregătește să folosească președinția franceză ca pe o platformă cu ajutorul căreia să influențeze votul francezilor. Desigur, faptul că semestrul UE condus de francezi și campania pentru Elysée sunt concomitente face ca  manevrele președintelui să fie urmărite cu mare atenție.

Politica privind imigranții ilegali

 de dincolo de Alpi (Marine Le Pen – 16 la sută, Eric Zemmour-13 la sută), Macron a impus deja Bruxelles-ului amânarea oricărei reforme a Tratatului de la Dublin. Se vorbește chiar de aprobarea reformelor tratatului Schengen „inspirate” de Macron și prezentate deja Comisiei Europene la jumătatea lunii decembrie. Prin aceste reforme, vânătoarea de imigranți, practicată de jandarmii francezi de-a lungul granițelor țării încă din 2019, va deveni o practică ratificată și acceptată de întreaga Uniune Europeană. Macron va putea astfel să le spună alegătorilor că s-a folosit de actuala președinție pentru a obține acceptul pentru returnarea imigranților către țările UE în care aceștia au solicitat azil după intrarea în UE.

Modificarea pactului European de Securitate

Macron și premierul italian Mario Draghi vor, totodată, modificarea pactului european de stabilitate adoptat după criza financiară din 2008. Această idee riscă să se ciocnească, însă, de refuzul noului guvern de la Berlin, dată fiind inflexibilitatea liberalilor din coaliția de la Berlin. nevoit să facă față inflexibilității componentă liberală. Cum semestrul francez coincide cu începerea președinției germane a G7, Macron ar putea fi tentat să sacrifice înțelegerile cu Draghi pentru a păstra relația cu Berlinul la nivel european și internațional.

O Europă puternică în lume și pe deplin suverană

Relația cu Germania este importantă pentru Macron și pentru că a promis că se va concentra asupra politicilor de securitate și apărare. Planurile sale nu se pot realiza fără Germania, care pe plan european e decisivă când vine vorba de marile investiții.
Candidatul Macron trebuie însă să acționeze cu multă prudență chiar și pe scena europeană. Viziunea sa „federalistă” asupra UE nu coincide deloc cu preferințele multor francezi. Și de fapt prima derapaj nu a întârziat să apară. De altfel, furia adversarilor președintelui. Uriașul steag european care flutura ieri pe Arcul de Triumf, înlocuind tricolorul francez, a provocat un atac violent al republicanei Valérie Pécresse la adresa președintelui. Cea mai bine clasată contracandidată a lui Macron (17 la sută din intenția de vot) i-a reamintit acestuia că „a prezida Europa” nu înseamnă „anularea identității franceze”, scrie ziarul italian Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola