Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cum este repartizată bogăția mondială? Cifrele sunt șocante
Articole online

Cum este repartizată bogăția mondială? Cifrele sunt șocante

Înfruntarea geopolitică din lumea de astăzi e, în primul rând, economică. Tocmai de aceea, Rusia, de pildă, n-are nicio șansă în fața Statelor Unite. În ceea ce privește China, e o cu totul altă poveste.

Cine stăpânește lumea din punct de vedere economic?

Numai patru țări – SUA, China, Japonia și Germania – reprezintă peste jumătate din producția economică mondială . De fapt, după cum notează Dorothy Neufeld de la Visual Capitalist, numai PIB-ul SUA este mai mare decât PIB-ul combinat al unui număr de nu mai puți de 170 de țări.

Cum este diferența dintr economiile lumii puteți vea din graficul de mai sus, elaborat conform datelor și estimărilor făcute de Fondul Monetar Internațional (FMI) în ceea ce privește PIB-ul din 2021.

PIB-ul este un indicator pentru producția economică a unei țări. Măsoară valoarea totală de piață a bunurilor și a serviciilor produse într-o țară într-un interval de timp specific, un trimestru sau un an. În plus, PIB-ul ia în considerare și producția serviciilor oferite de guvern, cum ar fi banii cheltuiți pentru apărare, asistență medicală sau educație.

În general, atunci când PIB-ul crește într-o țară, este un semn că activitate economică este mai intensă, iar de acest lucru beneficiază lucrătorii și întreprinderile. Pe de altă parte, scăderea PIB-ului se repercutează rapid asupra nivelului de trai.

Care este ponderea celor mai bogate 50 de țări în economia globală?

Cu o valoare de 22,9 trilioane de dolari, PIB-ul SUA reprezintă aproximativ 25% din economia globală, o pondere care s-a schimbat semnificativ în ultimii 60 de ani. Băncile, asigurările și imobiliarele (4,7 trilioane de dolari) contribuie cel mai mult la economia SUA, urmate de servicii profesionale și de afaceri (2,7 trilioane de dolari) și cheltuieli guvernamentale (2,6 trilioane de dolari).

Economia Chinei este a doua în termeni nominali, situându-se la aproape 17 trilioane de dolari în PIB. China este, însă, cel mai mare producător din lume, bazându-se pe oțelării și produse electronice, printre altele.

Cea mai mare economie din Europa este Germania, care exportă aproximativ 20% din autovehiculele din lume. În 2019, comerțul total a echivalat cu aproape 90% din PIB-ul țării.
Săracii planetei

Cele mai mici economii din lume le au țările în curs de dezvoltare și insulare

Cu un PIB de 70 de milioane de dolari, Tuvalu este cea mai mică economie din lume. Economia acestei țări insulare, situate între Hawaii și Australia, se bazează pe pescuit.

În plus, țara câștigă bani frumoși din domeniul său web „.tv”. Între 2011 și 2019, a câștigat 5 milioane de dolari anual de la companii – inclusiv Twitch, deținută de Amazon, pentru a acorda licența pentru numele de domeniu Twitch.tv. Suma reprezintă aproximativ 7% din PIB-ul țării.
Multe dintre cele mai mici economii ale lumii se află în Oceania, inclusiv Nauru, Palau și Kiribati. Țările de mai sus se bazează pe industria turismului care reprezintă o treime din locurile de muncă.
Cu o creștere estimată de 123% a PIB-ului, economia Libiei este estimată a avea cea mai puternică creștere.

Petrolul explică acesastă creștere. 1,2 milioane de barili sunt pompați zilnic în această țară. Alături de aceasta, exporturile și o monedă slabă se numără printre factorii principali din spatele redresării economiei libiene.
Economia Irlandei, cu o creștere estimată a PIB-ului real de 13%, este susținută de cele mai mari corporații multinaționale din lume. Facebook, TikTok, Google, Apple și Pfizer își au toate sediul european în această țară, care are o rată a impozitului pe profit de numai 12,5% – aproximativ jumătate din media globală. Dar aceste rate se vor schimba în curând, deoarece Irlanda s-a alăturat acordului OCDE de 15% privind rata minimă a impozitului pe profit, care a fost finalizat în octombrie 2021.

Economia Macao a revenit după ce restricțiile COVID-19 au început să se ridice, dar mai mulți nori de furtună sunt la orizont pentru această provincie chineză. Campania anticorupție a comuniștilor și arestările recente ar putea semnala o relație mai tensionată între China continentală și capitala jocurilor de noroc din lume.

Cum va evolua bogăția lumii?

PIB-ul combinat al țărilor lunii e de 94 de trilioane de dolari. Suma poate părea enormă astăzi, dar se estimează că va crește puternic.

În 1970, economia mondială era doar aproximativ 3 trilioane de dolari în PIB – de 30 de ori mai mică decât este astăzi. În următorii treizeci de ani, economia globală este de așteptat să se dubleze din nou. Până în 2050, PIB-ul global ar putea ajunge la aproape 180 de trilioane de dolari, scrie site-ul zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola