Evenimentul Istoric > Articole online > Cum au întors habsburgii rezultatele alegerilor libere din Sfântul Imperiu Roman
Articole online

Cum au întors habsburgii rezultatele alegerilor libere din Sfântul Imperiu Roman

24 ianuarie 1742 a fost o zi istorică în Europa. Dinastia Habsburgilor pierdea după 300 de ani demnitatea de Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Imperiul, care era compus din teritorii germanice, era practic o monarhie electorală. Dreptul de a desemna noul împărat aparținea electorilor, cunoscuți și sub denumirea de prinț-elector (Kurfürst – în germană).

Până la alegerile din 1742, drept de vot aveau doar șapte persoane, toți prinţi-electori, considerați cei mai importanți oameni din Imperiu după Împăratul în funcție.

Numărul acestora a fost mărit la nouă, iar trei locuri trebuia să aparțină Bisericii.

Drept de vot

Drept de vot au primit arhiepiscopii-electori din Mainz, Trier și Koln, cele mai bogate biserici din Germania.

Ceilalți șase prinți aveau șanse egale de a deveni Împărați. Ei dețineau mai multe titluri în afara teritoriilor germanice.

Prințul-elector al Saxoniei era și Rege al Poloniei, electorul din Brandenburg era și Regele Prusiei (Frederick al II-lea), electorul Hanovrei era și Regele Marii Britanii (George al II-lea), în timp ce electorul Bavariei era și Regele Bohemiei.

A câştigat alegerile

Alegerile au fost câștigate tocmai de electorul Bavariei, o lovitură dură pentru habsburgi, care rămâneau după 300 de ani fără demnitatea de Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Motivul era însă întemeiat.

Linia masculină a habsburgilor nu avea succesor, astfel că Mariei Tereza, Împărăteasa habsburgilor, i s-a interzis să se autopropună.

Noul Împărat

Conform history.info, Carol Albert de Bavaria, elector de Bavaria din dinastia Wittelsbach, a devenit noul Împărat.

Maria Tereza nu avea nicio intenție de a accepta rezultatul votului, astfel că trupele austriece au invadat Bavaria.

Teritoriul a fost ocupat, iar Carol Albert (Carol al VII-lea) s-a refugiat la Frankfurt, unde a trăit până la moartea sa.

După moartea Împăratului, Maria Tereza l-a impus pe soțul ei Franz de Lorraine să fie ales noul Împărat al Imperiului.

Dinastia habsburgică a continuat astfel să conducă Sfântul Imperiu Roman până la destrămarea acestuia în 1806. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola