Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum au devenit comuniștii vinovați pentru „revoltele rasiale” din vara roșie a anului 1919
Articole online

Cum au devenit comuniștii vinovați pentru „revoltele rasiale” din vara roșie a anului 1919

revolte

Cum au devenit comuniștii vinovați pentru „revoltele rasiale” din vara roșie a anului 1919

La 27 iulie 1919, un bărbat alb a aruncat cu pietre în Eugene Williams, un băiat de culoare de 17 ani, care a căzut în apă într-o zonă neoficial „albă” a unei plaje din Chicago. În cele din urmă, tânărul s-a înecat. Când poliția a refuzat să facă o arestare, indignarea a dus la proteste și la o săptămână de revolte, când locuitorii albi din Chicago au răspuns cu violență.

În următoarele zile, au izbucnit revolte între bandele de negri și cele de albi din Chicago, concentrate în cartierul South Side. Până la încheierea violențelor, la 3 august, 15 albi și 23 de negri au fost uciși și peste 500 de persoane au fost rănite. De asemenea, aproximativ 1.000 de familii de negri și-au pierdut casele, care au fost incendiate. Mai târziu în acea vară, The New York Times a susținut că adevărata cauză a tulburărilor era „influența sovietică”.

Teoria țapului ispășitor a apărut în timpul primei temeri roșii

Aceasta a fost o teorie a conspirației frecvent întâlnită în ziarele albilor din nordul țării în timpul „verii roșii”, o perioadă cuprinsă aproximativ între aprilie și noiembrie 1919, în care „revolte rasiale” au izbucnit în cel puțin 18 state și în Washington, D.C. Mafioții albi au instigat majoritatea acestor revolte, iar americanii de culoare – care tocmai își serviseră țara în Primul Război Mondial și se săturaseră de inegalitatea cetățenească – au ripostat. În rândul americanilor albi, comunismul a devenit un țap ispășitor convenabil.

Acest lucru s-a întâmplat în timpul primei „spaime roșii” a țării. Cu doi ani înainte, liderul Partidului Bolșevic, Vladimir Lenin, a condus o lovitură de stat pentru a instaura regimul comunist în Rusia, care a devenit Uniunea Sovietică. În Statele Unite, sindicate precum Industrial Workers of the World (IWW), sau IWW, susțineau drepturile muncitorilor, conducând greve în întreaga țară.

În martie 1919, s-a format Internaționala Comunistă, sau „Comintern”, cu intenția de a răspândi comunismul în întreaga lume. Iar în următoarele două luni, anarhiștii au început să trimită bombe prin poștă unor personalități importante, precum procurorul general al SUA, A. Mitchell Palmer.

În acest context, unii americani albi se temeau că acești și alți „radicali” încercau să conducă Statele Unite, semănând neliniște rasială pentru ca americanii de culoare să se revolte.

La baza acestei teorii a conspirației stătea presupunerea că cineva trebuie să îi determine pe americanii de culoare să protesteze. Reprezentantul James F. Byrnes din Carolina de Sud a afirmat că negrul mediu din sudul țării era „fericit și mulțumit și va rămâne așa dacă propagandistul I.W.W., bolșevicii din Rusia și teoreticienii rătăciți din alte secțiuni ale acestei țări îl vor lăsa în pace”, conform Congressional Record din 25 august 1919.

Revista Black Magazine devine o țintă

Byrnes a suspectat că IWW finanța o revistă numită The Messenger pentru a răspândi mesaje antiamericane și a cerut guvernului american să urmărească revista în temeiul unei legi din 1918.

Mark Ellis, lector superior de istorie la Universitatea Strathclyde din Glasgow, care a scris despre Vara Roșie, spune că o parte din ceea ce se întâmpla era că oameni ca Byrnes credeau că americanii de culoare „nu puteau să producă un jurnalism atât de articulat, bine produs și șmecher, așa cum vedeai în revistele The Crisis și The Messenger”.

„Cred că oficialii profund rasiști, care nu păreau să creadă că oamenii de culoare sunt capabili să facă astfel de lucruri și să vină singuri cu aceste idei și argumente, au presupus pur și simplu că sunt puși să facă acest lucru.”

Nu a existat niciodată nicio dovadă că diferiți comuniști sau alți presupuși radicali politici influențau publicațiile negrilor sau îi convingeau pe americanii de culoare să se revolte, dar teoria nu avea nevoie de dovezi pentru a prospera. Teoria conspirației a fost similară cu una anterioară care implica o sperietoare de spionaj german din Primul Război Mondial. Când Statele Unite au intrat în război în 1917, mulți americani albi au văzut în campaniile activiștilor și soldaților de culoare pentru drepturi egale ca pe o dovadă a subversiunii germane.

„Ideea de „pro-germanism în rândul negrilor” – care este modul în care serviciile secrete militare își prezentau rapoartele – s-a răspândit cu adevărat [în timpul războiului]”, spune Ellis. „Există tot felul de informări date unor ziare precum The New York Times despre infiltrarea germană și diverse feluri de comploturi, fără niciun fel de fapte care să le susțină. Cred că o mulțime de oameni pur și simplu credeau că era pur și simplu un fapt direct că germanii încercau să submineze loialitatea negrilor americani și că aveau destul de mult succes.”

Paranoia cu privire la negrii care se împotrivesc dominației albilor datează chiar de mai demult, de pe vremea când sudiștii albi se temeau de revoltele sclavilor, spune Cameron McWhirter, autorul cărții Red Summer: The Summer of 1919 and the Awakening of Black America.

„Cred că în istoria americană a existat întotdeauna o preocupare a unor albi că afro-americanii complotează împotriva lor”, spune McWhirter. „Ascensiunea bolșevicilor și prăbușirea Rusiei, ascensiunea anarhismului și a anarhiștilor care lăsau bombe la ușile oamenilor în 1919 au alimentat cu adevărat această idee că… cumva [Vara Roșie] era legată de aceste mișcări radicale”.

J. Edgar Hoover promovează teoria influenței comuniste

Această gândire conspiraționistă a influențat modul în care procurorul general Palmer și tânărul J. Edgar Hoover au reacționat la Vara Roșie. În august 1919, Hoover, în vârstă de 24 de ani, a devenit șeful noii Divizii de Informații Generale sau „Divizia Radicală” din cadrul Biroului de Investigații (o versiune timpurie a FBI). În acest nou rol, el și-a instruit agenții să caute influența comunistă în revoltele din Vara Roșie, a angajat un agent de culoare pentru a se infiltra în grupurile de activiști negri și a alimentat mass-media cu povești false despre influența radicală.

Chiar dacă agenții lui Hoover nu au reușit în mod constant să găsească dovezi ale acestei influențe, Hoover a continuat să promoveze teoria conspirației. În toamna aceluiași an, a publicat un raport intitulat „Radicalism și seducție printre negri, așa cum se reflectă în publicațiile lor”, pe care ziarele albe l-au folosit ca dovadă că în spatele revistelor și ziarelor negrilor care puneau sub semnul întrebării status quo-ul rasial se aflau comuniști și alți radicali politici. 

Hoover a afirmat ulterior că MLK a fost influențat de comuniști

Acest tip de gândire nu a dispărut pur și simplu după 1919. Câteva decenii mai târziu, oficialii albi au reciclat practic teoria conspirației comuniste a Verii Roșii în timpul mișcării pentru drepturile civile. În 1963, guvernatorul statului Alabama, George Wallace, a declarat pentru The New York Times că „președintele [John F. Kennedy] vrea ca noi să predăm acest stat lui Martin Luther King și grupului său de pro-comuniști care au instituit aceste demonstrații”. Și în tot sudul, panouri publicitare pretindeau că prezintă o fotografie a lui King „la școala de pregătire a comuniștilor”.

Propria paranoia a lui Hoover cu privire la comunism și la activiștii de culoare din timpul Verii Roșii din 1919 a influențat, de asemenea, modul în care l-a vizat pe King și pe alți lideri ai drepturilor civile în anii 1950 și 1960. În calitate de director al FBI, el a susținut că acești lideri erau influențați de comuniști și a autorizat o serie de campanii ilegale de ascultare telefonică și hărțuire împotriva lor.

„Există o anumită tendință de-a lungul istoriei americane de a ataca oamenii pe care nu-i placi pentru presupusa lor neloialitate, iar aceasta este o modalitate de a evita să te implici în ceea ce spun ei de fapt”, spune Ellis. „Nu este nevoie să dovedești acest lucru pentru ca el să fie eficient și cred că Hoover a descoperit acest lucru.”

Registration

Aici iti poti reseta parola