Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum au ajuns mafioții să controleze societatea americană a secolului XX
Articole online

Cum au ajuns mafioții să controleze societatea americană a secolului XX

gangsteri

În anii 1900, lumea mafioților americani ai New York-ului era dominată de irlandezi și de evrei.

Cum au ajuns mafioții să controleze societatea americană a secolului XX

Ierarhia în afacerile interlope avea să cunoască modificări după ce mafioții sicilieni Salvatore Maranzano și Joe Masseria, supranumit ,,Șeful”, și-au creat în jurul lor o puternică grupare care a preluat puterea. Specific acestei lumi a violenței între bande, ,,Lucky” Luciano, un vechi asociat al evreilor Meyer Lansky și ,,Bugsy„ Siegel, a pus ca Masseria și Maranzano să fie asasinați în 1931, preluându-le imperiile și organizând cele Cinci Familii din New York: Bonnano, Colombo, Gambino, Lucchese și Genovese. Aceste cinci mari grupări de crimă organizată s-au reunit în Sindicatul Naţional al Crimei. Domnia lui Luciano, sprijinită de Lansky, bancherul bandei, și Benjamin Siegel, a cărui violenţă psihopată i-a adus porecla de „Nebunul“, a fost de scurtă durată, deoarece a fost condamnat și închis în 1936, apoi deportat în Italia.

Orașul Las Vegas a fost fondat după cel de-al Doilea Război Mondial, în 1946, la inițiativă mafiotului Siegel, care i-a convins pe șefii Mafiei să investească în Flamingo Hotel, dar costurile au fost atât de mari încât s-a ajuns la închiderea afacerii. Mafia s-a răzbunat, iar Siegel a fost împușcat mortal la domiciliul său din Beverly Hills în iunie 1947, însă orașul lui a înflorit.

Banchetul Lansky a preluat conducerea Hotelului Flamingo și a ajuns să domine jocurile de noroc din Las Vegas și Havana. ,,Nașul” lui Francis Ford Coppola în această istorie adevărată își află sursa de inspirație. O altă producție americană de succes a anilor 2000, ,,The Sopranos”, creația lui David Chase, are la bază povestea ,,epocii de aur” a lumii mafiote americane din anii 1950-1960, când familiile Boiardo și DeCavalcante au stăpânit lumea mafiotă.

Salvatore Giancana, un alt interlop al vremii, a fost implicat în mod direct în alegerea lui Kennedy ca președinte al SUA în 1960, prin controlul pe care îl exercita asupra voturilor sindicaliste și prin manipularea celor responsabili de circumscripțiile electorale. Începând cu
1970, când a intrat în vigoarea Legea privind Organizațiile Coruppe și Influențate de Bande, RICO, puterea Mafiei a scăzut treptat, șeful familiei Gambino, John Gotti, fiind arestat în 1992, după ce Sammy Gravano, ,,Taurul”, a depus o mărturie împotriva sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola