Evenimentul Istoric > Articole online > Cum arată prima felicitare de Crăciun din lume. Este expusă la Muzeul Charles Dickens din Londra
Articole online

Cum arată prima felicitare de Crăciun din lume. Este expusă la Muzeul Charles Dickens din Londra

Concepută de Henry Cole şi ilustrată de John Callcott Horsley, felicitarea, colorată manual, înfăţişează o familie reunită în jurul unei mese festive, servind câte un pahar de vin şi conţine mesajul „ Un Crăciun Fericit şi un An Nou Fericit şi vouă!”

Cartea poştală a fost trimisă de un fiu părinţilor săi, scrie The Guardian.

Dintre cele 1.000 de exemplare tipărite iniţial, au supravieţuit doar 21, iar cea expusă a fost împrumutată muzeului de către un anticar din San Francisco.

Şpaltul original

Felicitarea a fost tipărită în 1843, anul în care Dickens, unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi al literaturii victoriene, a publica  „A Christmas Carol” (”O poveste de Crăciun”), al cărei protagonist, Ebenezer Scrooge, îşi schimbă atitudinea după ce primeşte vizita spiritelor Crăciunului trecut, prezent şi viitor.

Alături de felicitare este expus şi şpaltul original, împrumutat de asemenea muzeului. Acesta a fost oferit cadou în 1865, iar în partea din dreapta jos conţine o notă scrisă de mână adresată destinatarului darului.

Dickens şi Cole au creat în acelaşi timp, fără să ştie unul de existenţa celuilalt, dar contribuind amândoi la conturarea tradiţiilor populare din preajma Crăciunului.

Un an important pentru dezvoltarea Crăciunului modern

„A fost un an important pentru dezvoltarea Crăciunului modern. Felicitările de Crăciun sunt o parte importantă din tradiţiile festive ale zilelor noastre. Iar ‘A Christmas Carol’ este o poveste semnificativă pe care o trăim în fiecare an în perioada Crăciunului’”, a precizat curatoarea muzeului, Louisa Price.

Contribuţia lui Cole a fost esenţială la înfiinţarea Penny Post, un serviciu poştal foarte accesibil, în 1840, şi la crearea primei felicitări de Crăciun, care s-a vândut pentru un şiling, echivalentul a 12 pence. În prezent, miliarde de felicitări de Crăciun sunt trimise în toate părţile globului.

Dickens şi-a dat seama că industrializarea presupune existenţa unei pieţe pentru cărţile care pot fi oferite cadouri de Crăciun.
Expoziţia, intitulată „Beautiful Books: Dickens and the Business of Christmas”, este deschisă în fosta locuinţă londoneză a romancierului, transformată în muzeu, şi poate fi vizitată până la 19 aprilie.

Registration

Aici iti poti reseta parola