Evenimentul Istoric > Articole online > Cum arăta “Planul Orăscu”, proiectul de sistematizare a Bucureştiului, realizat de arhitectul Alexandru Hristea Orăscu
Articole online

Cum arăta “Planul Orăscu”, proiectul de sistematizare a Bucureştiului, realizat de arhitectul Alexandru Hristea Orăscu

Alexandru Hristea Orăscu, unul dintre creatorii şcolii româneşti de arhitectură, este cel care a realizat în 1893 un amplu proiect de sistematizare a Bucureştiului.

Planul este cunoscut sub denumirea de „Planul Orăscu”, proiecta noua axă nord-sud a Capitalei.

Promotor al clasicismului, Alexandru Hristea Orăscu a proiectat Palatul Universităţii Bucureşti, Gimnaziul de băieţi din Ploieşti, Catedrala Mitropolitană din Iaşi sau hotelul Carol I din Constanţa.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, mai precis în 1893, când lua naștere „planul Orăscu” și se proiecta noua axă nord-sud a Capitalei, arhitectul Alexandru Orăscu aprecia că zona centrală a bulevardului va avea un caracter funcțional particular: „case administrative, de speculă și distracție”.

În spiritul și litera acestui plan, așa se va dezvolta toată zona centrală a Capitalei în deceniile următoare și, în special, în perioada interbelică, atunci când imobilele mari cu apartamente și funcțiuni comerciale și de servicii se ridică în lungul bulevardelor și al străzilor principale, potrivit arhitectura-1906.ro.

Alexandru Orăscu, unul dintre creatorii şcolii româneşti de arhitectură, s-a născut la 30 iulie 1817, la Bucureşti.

A absolvit Colegiul Sf Sava din Bucureşti, unde a urmat, în ciclul superior, un curs de matematici aplicate, potrivit galeriaportretelor.roarhivadearhitectura.ro.

Între anii 1837-1841 a fost ajutor al arhitectului Capitalei, după care a plecat cu o bursă de studii în Germania, la Berlin şi Munchen, obţinând diploma de arhitect în 1847.

Reîntors în ţară, a participat la revoluţia de la 1848, după a cărei înăbuşire a trăit un timp în exil, până la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a lui Barbu Ştirbei, care l-a numit arhitect al Craiovei, în anul 1849.

În 1851 a devenit profesor de geometrie descriptivă la Colegiul Sf. Sava din Capitală, iar în 1855, profesor de arhitectură şi construcţia şoselelor la Şcoala de Ofiţeri din Bucureşti.

Din anul 1867 a predat arhitectura la Şcoala de Poduri şi Şosele, Mine şi Arhitectură, precursoarea Politehnicii de azi, iar între anii 1885-1892 a fost rectorul Universităţii din Bucureşti.

De asemenea a avut şi o carieră politică fiind senator şi, pentru scurt timp, ministru al Instrucţiunii Publice în guvernul Ioan Em. Florescu (4-26 aprilie 1876).

Arhitectul Alexandru Orăscu este cel care a proiectat Palatul Universităţii (1837-1869) şi Grand Hotel du Boulevard (1865-1871) din Bucureşti, dar şi Catedrala Mitropolitană din Iaşi (1880-1887), gimnaziul de băieţi din Ploieşti (1865-1866) şi hotelul Carol I din Constanţa (1879).

A murit la 16 decembrie 1894, la Bucureşti.

Registration

Aici iti poti reseta parola