Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a ucis crinolina 40.000 de femei în epoca victoriană
Articole online

Cum a ucis crinolina 40.000 de femei în epoca victoriană

Moda victoriană

La începutul anilor 1800, tendința în modă erau fustele mari. Pentru a obține acest aspect, erau folosite mai multe straturi de jupoane, purtate sub rochii, care provocau un disconfort din cauza greutății lor. Crinolina a fost inventată ca o soluție a reduce numărul de jupoane folosite de femei, fiind construite din oțel sau oase de balenă, creând o structură asemănătoare cuștilor pentru a menține forma voluminoasă a unei fuste.

Deși crinolinele erau mai ușor de purtat decât jupoanele, au existat și dezavantaje. De exemplu, femeile trebuiau să acorde atenție momentului în care stăteau jos, deoarece oțelul sau oasele din crinolină, puteau rupe țesătura rochiilor.

Cu toate că acest risc nu ar părea prea sever, de-a lungul anilor, mii de femei și-au pierdut viața din cauza crinolinelor, devenind victime ale modei. Crinolinele au ajuns să fie realizate și din tifon sau muselină de bumbac, materiale inflamabile.

O moarte stupidă

Un incident a fost raportat în 1863 când Margaret Davey, o femeie de serviciu în vârstă de 14 ani, a murit din cauza arsurilor atunci când rochia ei a luat foc după ce s-a apropiat cu ea de un șemineu. Într-un alt incident, Emma Musson, în vârstă de 16 ani, a murit după ce o bucată de cărbune aprins a fost atins de rochia ei. Materialul inflamabil al crinolinei combinat cu țesătura rochiei, a grăbit arderea. Femeile nu puteau ieși din crinolină la timp, deoarece era fixată pe talie cu o curea.

Au fost raportate și alte decese, însă de această dată nu erau provocate de incendii. Un raport a menționat moartea lui Ann Rollinson, care a murit din cauza rănilor pe care le-a suferit, după ce crinolina ei a fost prinsă într-o mașinărie de la locul de muncă. Experții spun că între 1850-1860, 3.000 de femei au murit din cauza incendiilor provocate de materialul crinolinei. Un alt raport din 1864 a susținut că aproape 40.000 de femei din întreaga lumea au murit din cauza purtării crinolinei.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola