Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Cum a fost predat Fortul Detroit britanicilor în timpul Războiului din 1812. Soarta generalului american condamnat pentru lașitate
Articole online

Cum a fost predat Fortul Detroit britanicilor în timpul Războiului din 1812. Soarta generalului american condamnat pentru lașitate

razboi

16 august 1812: Statele Unite ale Americii predau Fort Detroit britanicilor

În timpul Războiului din 1812, generalul american William Hull predă Fort Detroit și armata sa britanicilor fără luptă. Hull, un veteran al Revoluției Americane în vârstă de 59 de ani, își pierduse speranța de a apăra așezarea după ce a văzut forța numeroasă de englezi și indieni adunată în fața zidurilor din Detroit. De asemenea, generalul era preocupat de prezența fiicei și nepoților săi în interiorul fortului.

Hull și-a început marșul spre nord la 1 iunie. Lui Hull i-a luat mai mult de o lună să ajungă în oraș. S-a confruntat cu un comandament britanic sub comanda generalului-maior Isaac Brock. Având în vedere războiul în curs de desfășurare împotriva lui Napoleon în Europa, puține trupe au putut fi cruțate pentru a servi în America de Nord, forțându-l pe Brock să depindă de cooperarea Confederației Nativilor Americani sub conducerea șefului de război Shawnee, Tecumseh.

Hull a invadat Canada Superioară la 12 iulie

În timp ce Hull se pregătea să-i atace pe britanici la Fort Amherstburg, o mică forță britanică a înconjurat garnizoana americană de la Fort Mackinac. Luați prin surprindere, americanii s-au predat rapid. Hull, însă, a constatat că apărarea britanică era prea puternică pentru a o ataca. De asemenea, el trebuia să protejeze o linie de aprovizionare prea întinsă care se întindea până în Ohio.

În impas, Hull s-a întors la Detroit în prima săptămână din august. Încurajați de recenta victorie de la Fort Mackinac și de retragerea lui Hull, britanicii s-au pregătit să preia ofensiva. Câteva zile mai târziu, Tecumseh, sprijinit de britanici, a învins o forță trimisă de Hull pentru a-și deschide linia de aprovizionare la Monguagon, la nord de Frenchtown. Având inițiativa în mână, Brock l-a informat pe comandantul american la 15 august că, dacă refuză să se predea, nu va putea controla războinicii lui Tecumseh. Brock a înconjurat Detroit a doua zi, determinându-l pe Hull să capituleze.

Din armata de 2.000 de oameni a lui Hull, majoritatea erau milițieni, iar generalul britanic Isaac Brock le-a permis să se întoarcă la casele lor de la graniță. Trupele regulate ale armatei americane au fost duse ca prizonieri în Canada.

Odată cu capturarea Fortului Detroit, Teritoriul Michigan a fost declarat parte a Marii Britanii, iar șeful Shawnee Tecumseh a putut să își intensifice raidurile împotriva pozițiilor americane din zona de frontieră. Capitularea lui Hull a fost o lovitură grea pentru moralul americanilor. În septembrie 1813, generalul american William Henry Harrison, viitorul președinte, a recucerit Detroit.

În 1814, William Hull a fost judecat de curtea marțială pentru lașitate și neglijență în serviciu în predarea fortului și condamnat la moarte. Cu toate acestea, datorită serviciului său în revoluție, președintele James Madison a anulat sentința.

Dezastrele de la Forturile Mackinac, Detroit și Dearborn au oferit britanicilor și aliaților lor indieni un control ferm asupra unei mari părți din Vechiul Nord-Vest, împingând frontiera înapoi la Fort Wayne.

Registration

Aici iti poti reseta parola