Evenimentul Istoric > Articole online > Cum a devenit Londra capitala violenţei în Evul Mediu
Articole online

Cum a devenit Londra capitala violenţei în Evul Mediu

Un studiu realizat de arheologul Kathryn Krakowka de la Universitatea Oxford a analizat 399 de cranii ale unor persoane decedate în perioada 1050-1550.

Ea a constatat că 6,8% dintre craniile examinate prezentau un tip de traumatism care avea legătură cu violenţa. Bărbaţii cu vârste cuprinse între 26 şi 35 de ani erau cei mai afectaţi.

Cu mult înaintea apariției criminalului în serie Jack the Ripper (Jack Spintecătorul), Londra era deja cunoscută drept capitala violenţei.

Cele mai multe acte de violență aveau loc duminica, când, pe baza consumului excesiv de alcool, în pub-uri se iscau altercații care de cele mai multe ori se soldau cu decesul unui „combatant”.

Tinerii din clasele inferioare ale societăţii Londrei medievale erau supuşi unei violenţe extreme, chiar mai rău decât în alte regiuni ale Angliei medievale.

„Se pare că violenţa era în strânsă legătură cu sexul şi statutul social al persoanelor”, explică arheologul Kathryn Krakowa.

Cercetătorul a analizat schelete din șase cimitire londoneze și a stabilit că înmormântările depindeau şi ele de gen și de statut social. Cel mai mult costa o înmormântare în cimitirul unei mănăstiri, deci este clar că aceste înmormântări erau destinate clasei superioare.

Mult mai convenabil era un cimitir din suburbii, unde trebuia să plătești doar groparul.

Studiul a arătat că oamenii săraci erau predispuși la violență, dovadă că în cimitirele comunale sunt mult mai multe victime tinere care prezintă urme de violență, probabil în urma unor conflicte stradale sau în pub-uri.

Oamenii mai înstăriți își permiteau să apeleze la alte metode de soluționare a unor conflicte, de cele mai multe ori în instanță, prin intermediul unui avovat. Cei defavorizaţi de soartă preferau să recurgă la violenţă pentru a rezolva problemele.

Statistica a dovedit că majoritatea celor decedați în urma unor fapte de violență erau cazuri înregistrate în cursul zilelor de duminică şi fuseseră înmormântaţi în aceeaşi zi în care decedaseră.

CREDIT FOTO: Muzeul Londrei – newscientist.com

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola