Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Cronicar polonez despre români la 1543: Prin fire, obiceiuri şi limbă nu sunt departe de moravurile Italiei şi sunt oameni aspri, de mare bărbăţie
Articole online

Cronicar polonez despre români la 1543: Prin fire, obiceiuri şi limbă nu sunt departe de moravurile Italiei şi sunt oameni aspri, de mare bărbăţie

Cronicarul și savantul polonez Stanisław Okrzyc Orzechowski vorbește, în lucrarea sa „Cronica poloneză” publicată în 1543, despre originile și numele românilor.

Iată un pasaj în traducerea realizată de doamna Ștefania Cecilia Ștefan:

„Pe când regele se afla în Prusia Răsăriteană şi nu coborâse încă din Regio Mons (Königsberg), i se aduse la cunoştinţă prin intermediul scrisorilor lui Nicolaus Sieniavius, palatin de Bełz, conducătorul oştirii, că toţi dacii au fost supuşi autorităţii sale.

Aceştia se trăgeau din romani şi italici, care, după ce au ocupat Dacia sub comanda lui Lucius Valerius Flaccus, şi-au luat soaţe pe acele meleaguri şi acolo şi-au petrecut bătrâneţile.

Pe aceşti daci care pe limba lor îşi spun români, de la Romani, iar pe limba noastră valahi, de la italici, i-au lăsat la vatră.

Căci pentru poloni, apelativul Wloszy este precum Itali pentru latini.

Ţinutul lor, Moldavia, poartă, în graiul simplu, numele unei Dacii mai mari. Aceştia, prin fire, obiceiuri şi limbă nu sunt departe de moravurile Italiei şi sunt oameni aspri, de mare bărbăţie.

Nici că se află altundeva vreun neam care, socotind după faima vitejiei arătate în războaie, să poată ţine piept, în ciuda fruntariilor înguste ale ţării lor, atâtor duşmani din vecinătate, cu care fie pornesc, neîncetat, război, fie poartă războaie deja începute”. (sursa: tiparituriromanesti.wordpress.com)

Cine a fost Orzechowski

Fiul unui tată catolic și al unei mame ortodoxe, Stanisław Orzechowski a fost un romano-catolic dedicat o mare parte din viață, dar la un moment dat, probabil în anii 1540, s-a îndreptat către protestantism, pe care ulterior l-a abandonat.

A fost extrem de critic față de reformatorul protestant Francesco Stancaro și a scris o critică față despre acesta în jurul anului 1550, moment în care a întors spatele protestanților.

Este considerat unul dintre primii mari naționaliști polonezi și în scrierile sale a apărat deseori libertatea și privilegiile nobilimii poloneze.

Născut în Galicia

S-a născut în 1513 în satul Orikhivtsi, în familia unui nobil catolic rutean, Stanislav Orikhovsky (Orzechowski), curtean la curtea regelui Jan I Olbracht.

Și-a început educația la școala catedralei din Przemysl, unde a învățat „începuturile scrierii și tot felul de științe adecvate băieților”, fiind remarcat pentru „inteligență și memorie”.

În 1526 și-a continuat educația la Universitatea din Cracovia. A studiat apoi la Viena (1527), unde mentorul său a fost un renumit umanist și poet, profesor la Universitatea din Viena Alexander Brasikan.

În 1529 s-a mutat să studieze la Universitatea din Wittenberg. Acolo el se află sub influența renumitului reformator bisericesc Martin Luther și al colegului său umanist Philip Melanchthon.

Tatăl său, nedorind să se convertească la ritul protestant, i-a poruncit destul de curând să părăsească Wittenberg.

Ulterior Stanislav pleacă în Italia. Acolo a participat la prelegeri la Universitatea din Padova (1532) și la Universitatea din Bologna (1540), îmbunătățindu-și educația la Roma și Veneția.

A murit în 1566.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola