Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop >  Coșmarul „Țarului”. China nu va salva Rusia!
Articole online

 Coșmarul „Țarului”. China nu va salva Rusia!

China-Rusia

Interesul poartă fesul

Pe măsură ce relațiile cu Occidentul se deteriorează, relațiile dintre Putin și Xi sunt din ce în ce mai apropiate,
Președintele rus s-a întâlnit vineri cu omologul său chinez, Xi Jinping, la Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing. Kremlinul a descris întâlnirea ca fiind caldă și constructivă și că liderii au fost de acord să aprofundeze cooperarea dintre țările lor.
Gigantul petrolier rus Rosneft a declarat că a fost de acord să sporească livrările către China în următorul deceniu.
„Lucrând împreună, putem obține o creștere economică stabilă… și să fim împreună împotriva riscurilor și provocărilor zilelor noastre”, a scris Putin într-un articol de opinie publicat joi de Xinhua.

China – care are propriile tensiuni cu Occidentul – și-a exprimat deja sprijinul diplomatic pentru aliatul său. Într-o declarație comună emisă vineri după întâlnirea lor, Xi și Putin au declarat că ambele părți se opun „extinderii în continuare a NATO”.
„Xi aproape sigur crede că există un interes strategic în sprijinirea Rusiei”, a declarat Craig Singleton, cercetător senior în China la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington DC.

O apropiere există, dar China nu-și poate risca relațiile cu Occidentul

Există deja unele dovezi că tensiunile cu Occidentul au adâncit cooperarea dintre China și Rusia, potrivit lui Alexander Gabuev, membru principal și președinte al Rusiei în Programul Asia-Pacific la Centrul Carnegie din Moscova. Expertul vorbește despre tranzacțiile cu arme și creșterea numărului de exerciții militare comune.
Ce nu este clar este cât de departe ar putea merge cooperarea economică dintre cele două țări în fața unor sancțiuni dure aplicate Moscovei. Mai mult, economia chineză nu mai e la fel de stabilă ca înainte de pandemie, ceea ce vnu prea îl stimuleazăm pe Xi să sde joace cu situația țării sale pentru a ajuta Moscova în cazul unei crize militare.
„Ar fi un „câștig” pentru Putin dacă Xi pur și simplu ar respecta îndeaproape dorința declarată a Chinei de o soluționare diplomatică a crizei, deoarece aceasta implică faptul că nemulțumirile lui Putin sunt legitime”, a spus Singleton. „Dincolo de asta, totuși, China ar putea fi greu presată să-și aprofundeze cu adevărat legăturile economice cu Rusia, cel puțin în viitorul apropiat”.

Rusia are nevoie de comerțul cu China. Nu și viceversa

China este partenerul comercial nr. 1 al Rusiei, reprezentând 16% din valoarea comerțului său exterior, conform calculelor CNN Business bazate pe cifrele din 2020 ale Organizației Mondiale a Comerțului și a pe datele vamale ale Chinei. Dar pentru China, Rusia contează mult mai puțin: comerțul dintre cele două țări a reprezentat doar 2% din volumul comercial total al Chinei. Uniunea Europeană și Statele Unite au cote mult mai mari.
„Beijingul trebuie să fie foarte precaut în privința intrării într-un conflict între NATO și Rusia privind Ucraina”, a spus Alex Capri, cercetător la Fundația Hinrich. „Legăturile economice actuale ale Chinei cu Rusia, inclusiv nevoile sale energetice, nu garantează ca Beijingulva risca o reacție ulterioară din partea Washingtonului și a aliaților săi. ”.

Există limite pentru ajutorul Beijingului

O relație puternică cu China ar atenua probabil decât să neutralizeze impactul sancțiunilor occidentale asupra Rusiei.
Yuanul chinez „nu este nici pe departe suficient de internaționalizat pentru a concura cu dolarul american”, a spus Capri, menționând că dolarul joacă un rol esențial atât în ​​SWIFT, cât și în comerțul cu mărfuri precum petrolul și gazul.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola