La 27 ianuarie 1756, la Salzburg, se năştea Wolfgang Amadeus Mozart.
A fost considerat copilul-geniu al muzicii clasice. La vârsta de numai 5 ani, stăpânind deja cu măiestrie vioara şi pianul, cânta în faţa familiilor regale ale Europei.
Leopold Mozart, tatăl lui, era un compozitor minor şi un profesor cu aptitudini limitate.
Nu a reuşit să atingă faima niciodată, aşadar a considerat că drumul spre uşile închise ale nobililor i s-au deschis odată cu manifestarea talentului fiului Său.
L-a dus pe tânărul Mozart pe la toate curţile Europei, din Bavaria şi până la Paris, aminteşte radiocluj.ro.
Compunea la 5 ani
Wolfgang Amadeus Mozart compunea deja de la vârsta de 5 ani, dar în acest turneu a întâlnit muzicieni de marcă.
Aceştia şi-au pus amprenta asupra stilului său, printre care se remarcă Johann Christian Bach, pe care l-a vizitat la Londra, în 1765.
Prima sa operă, compusă la 13 ani, a fost primită cu entuziasm la Roma.
După încheierea îndelungatelor turnee, extrem de obositoare pentru un copil de vârsta lui Wolfgang Amadeus Mozart, familia a revenit la Salzburg.
Tânărul muzician a început să compună piese pentru vioară şi pian, dar ar fi dorit să-şi investească eforturile în operă, iar pentru acest gen amplu nu existau prea multe cereri în oraşul austriac.
A plecat la Paris
În 1778 a plecat la Paris pentru a-şi căuta de lucru, dar oferte care să-i fi convenit erau puţine.
A refuzat un post de organist la Versailles şi a intrat în datorii, fiind nevoit să-şi vândă lucrurile pentru a se întreţine.
S-a întors în Austria şi a fost angajat de arhiepiscopul Colloredo, care însă îl voia pe tânărul compozitor doar ca pe un element al echipei sale de servitori.
Visul lui era să-l întâlnească pe împărat, să-i cânte la pian o fugă sau două, ceea ce s-a şi îndeplinit, Mozart fiind de atunci susţinut în carieră de Curtea Austriei.
Opera sa, Răpirea din Serai, pusă în scenă în 1782, a ajutat la consolidarea reputaţiei lui Mozart în toate ţările vorbitoare de limbă germană.
Constanze Weber
Constanze Weber a fost una dintre cele patru fiice ale muzicianului german Fridolin Weber. Mozart a întâlnit familia Weber în timp ce era în căutarea unui loc de muncă în orașul german Mannheim. Avea 21 de ani și a ales să rămână apropiat familiei.
Drumurile lui Mozart s-au reintersectat cu cele ale familiei Weber, patru ani mai târziu, când s-a mutat la Viena. Constanze avea deja 19 ani și i-a atras atenția tânărului geniu, scrie history.info.
Familiile celor doi s-au opus vehement acestei relații. În final, cei doi s-au căsătorit în Catedrala Sf. Stefan din Viena, fără ca Mozart să mai aștepte acordul tatălui său, care ar fi venit prin poștă la o zi după nuntă.
Tot mai multe indicii arată că tânărul Mozart era mai tot timpul dator, fiindcă soția sa cheltuia enorm în interes personal și trimitea constant bani mamei și surorilor sale.
Condiţiile vieţii lui Mozart s-au deteriorat din nou după 1786. Austria era în război cu Turcia, capacitatea aristocraţilor de a finanţa muzicieni aşadar se redusese.
A suferit de depresie şi ieşea din ce în ce mai rar în public, ceea ce-i diminua în continuare veniturile.
Ultima sa operă majoră, Flautul fermecat, a fost compusă în 1791, în anul în care Mozart a încetat din viaţă, la vârsta de 35 de ani.