Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > „Conductele vor fi aruncate în aer”. Ecologiștii trec la amenințări teroriste
Articole online

„Conductele vor fi aruncate în aer”. Ecologiștii trec la amenințări teroriste

Instigare la atacuri teroriste?

„La asta am ajuns. Următoarea etapă după aceasta, vor fi aruncate în aer conducte dacă liderii noștri nu sunt atenți la ceea ce se întâmplă”, le-a spus organizatorul Extinction Rebellion protestatarilor din Victoria.
În cadrul evenimentului amintit, intitulat Funeral for the Future, protestatarii au cerut guvernului Columbia Britanică să declare o „urgență climatică” și să pună capăt investițiilor în conducte și alte infrastructuri de combustibili fosili.
„Oamenii din Extinction Rebellion spun că ne îndreptăm către extincție și că ne revoltăm împotriva ei. De aceea sunt aici”, a spus Suzuki.

Contactat luni de National Post, Suzuki a declarat că există deja violență în cadrul mișcării ecologiste din cauza acțiunilor poliției împotriva celor care protestează împotriva defrișărilor și conductelor de gaze. „Violența vine de la autorități, de la guvern, de la Royal Canadian Mounted Police”, a spus Suzuki. „Ei declară război celor care protestează.”
Întrebat dacă ar sprijini sau nu aruncarea în aer a conductelor, Suzuki a făcut un pas înapoi: „Desigur că nu”.
Cu toate acestea, Suzuki a avertizat că consideră că au rămas puține opțiuni pentru protestatarii care consideră că guvernul nu se mișcă suficient de rapid pentru a aborda problema schimbărilor climatice. Ce altceva mai există decât violență, se întrebă el. „Cred că (pacea n.r.) va fi amenințată de grupuri care simt că guvernul nu face nimic”, a spus Suzuki.

Politicienii canadieni sunt îngroziți

Declarațiile lui Suzuki au stârnit consternare în rândul politicienilor canadieni. Premierul statului canadian Alberta, Jason Kenney, a cerut tuturor să condamne declarațiile lui Suzuki.

„Această incitare la violență din partea lui David Suzuki este periculoasă”, a scris el într-un tweet luni. „În Canada ne rezolvăm divergențele în mod pașnic și democratic, nu cu amenințări cu terorismul sau actele de violență.”
Erin O’Toole, liderul Partidului Conservator din Canada, a catalogat și el afirmațiile lui Suzuki drept periculoase și nedemocratice.
Și deputatul liberal Ellis Ross a declarat că acest tip de retorică este „iresponsabilă” și „nesăbuită”. „Este destul de înfricoșător, să fiu sincer”, a spus Ross. „Vorbim despre violență.”
„Acest tip de limbaj merge prea departe în societatea noastră, nu îi învățăm generațiile viitoare principiile potrivite”, a spus el.

Ecoterorismul în Canada

Nu ar fi prima oară cînd ecologiștii trec la atacuri de tip terorist. În statul american Alberta, în anii 1990, Wiebo Ludwig a dus un război continuu împotriva companiilor de petrol și gaze . El a fost condamnat în 2000 pentru că a arucat în aer echipamente ale companiei de energie Suncor în 1998, deși Wiebo Ludwig nu și-aa recunoscut vinovăția.

„Dacă companiile petroliere îți dau peste cap viața, trebuie să iei măsuri defensive împotriva lor, orice este necesar”, a spus Ludwiîn 1997, după atacul terorist. „Nu poți să-i lași să-ți omoare copiii”, scrie National Post.

Registration

Aici iti poti reseta parola