Evenimentul Istoric > Articole online > Comoară fabuloasă găsită cu detectorul de metale!
Articole online

Comoară fabuloasă găsită cu detectorul de metale!

Majoritatea monedelor, care datează de aproximativ 1.400 de ani, au fost găsite între 2014 și 2020 de un singur bărbat cu un detector de metale. Din motive lesne de înțeles, bărbatul a preferat să rămână anonim. Aceeași dorință a avut-o și proprietarul terenului pe care s-au găsit obiectele din aur.

Polițist condamnat la închisoare

10 dintre monede au fost găsite de un polițist numit David Cockle, care a folosit de asemenea un detector de metale. El nu a informat autoritățile despre descoperirea sa și a încercat să vândă banii de aur cu 15.000 de lire sterline.
Lucrurile au ieșit, însă, la iveală, iar Cockle nu numai că a fost dat afară din poliție, dar a și fost condamnat în 2017 la un an și patru luni de închisoare.
Două dintre monedele dezgropate de Cockle nu au mai putut fi recuperate, pentru că polițistul reușise deja să le vândă.

Cui aparținea comoara?

Experții spun că tezaurul a fost îngropat la scurt timp după anul 600 d.Hr. și că monedele aparțineau probabil unui negustor care se deplasa foarte mult.
„Se apropie ca dată de celebra navă îngropată de la Sutton Hoo în Suffolk și, deși nu conține la fel de mult aur ca întreaga ca tezaurul de la Sutton Hoo, conține ma mai multe monede. De fapt, este cel mai mare tezaur de monede din această perioadă descoperit până în prezent.
Trebuie văzut alături de celelalte descoperiri recente din Anglia de Est și din alte părți și ne va ajuta să ne formăm o imagine mai clară despre economia Angliei în perioada anglo-saxonă timpurie”, susține Gareth Williams de la British Museum.

Faimoasa descoperire de la Sutton Hoo

La Sutton Hoo, în Suffolk, au fost descoperite două movile funerare din secolele al VI-lea și al VII-lea. În unul dintre tumuli, a fost îngropată o ambarcațiune întreagă. Se crede că pe aici ar fi fost înmormântat regele Raedwald. O dovadă în acest sens este și inventarul bogat descoperit de arheologi în acest mormânt.
E vorba de o cască de ceremonie, un scut, o sabie, bucăți de de argint din Imperiul Bizantin și accesorii metalice din aur și pietre prețioase.
Obiectele descoperite în 1939 la Sutton Hoo se află acum la Muzeului Britanic din Londra, scrie Daily Mail.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola