Evenimentul Istoric > Articole online > Comoara dezgropată de animale și descoperită din întâmplare
Articole online

Comoara dezgropată de animale și descoperită din întâmplare

Un amator al concursurilor de orientare turistică a descoperit un tezaur din Epoca Bronzului într-o pădure, lângă orașul Alingsås, în sud-estul Suediei.

O comoară din Epoca Bronzului, conținând aproximativ cincizeci de bijuterii și relicve vechi de cel puțin 2.500 de ani a fost descoperit în Suedia de către un practicant amator al concursurilor de orientare turistică, au anunțat joi autoritățile, prezentând obiectele găsite.

Numită „spectaculoasă”, într-o stare de conservare „fantastică”, descoperirea a fost făcută din pură întâmplare la începutul lunii aprilie, într-o pădure din apropierea orașului Alingsås, în sud-estul Suediei, informează AFP, citând autoritățile locale.

Bijuteriile se găseau în aer liber, lângă niște stânci, după ce fuseseră probabil dezgropate de animale.

„Ai fi zis că sunt niște deșeuri de metal. La început, am crezut că este o lampă”, a povestit descoperitorul Tomas Karlsson.

Acest amator al curselor de orientare turistică se afla într-o excursie pentru a-și actualiza și completa harta regiunii când a văzut bucățile de metal.

Când s-a apropiat a descoperit un colier și o parură, după cum a relatat el pentru cotidianul Dagens Nyheter.

„Totul părea atât de nou, încât la început că este vorba de niște falsuri”, a povestit Karlsson.

După ce a anunțat descoperirea, o echipă de arheologi s-a deplasat la fața locului pentru cercetări.

Potrivit lui Johan Ling, profesor de arheologie la Universitatea din Göteborg, „majoritatea obiectelor descoperite sunt din bronz și sunt asociate cu o femeie de rang înalt din Epoca Bronzului.

Datate din perioada 750 – 500 î.Hr. ele reprezintă coliere, lanțuri și agrafe foarte bine conservate.

Registration

Aici iti poti reseta parola