Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Cometa care a preferat Germania, în 1618, Transilvaniei. Popa destrăbălat e despuiat. Un comedian cade de pe frânghie și alte întâmplări din veacul al XVII-lea
Articole online

Cometa care a preferat Germania, în 1618, Transilvaniei. Popa destrăbălat e despuiat. Un comedian cade de pe frânghie și alte întâmplări din veacul al XVII-lea

Cronicarul sas Georg Kraus notează în a sa „Cronica Transilvaniei” că o cometă, care a apărut pe cerul Europei la 1618, a fost văzută un an din Germania, iar din Transilvania doar timp de o lună.

Turcul aprinzându-se de o dragoste pătimașă pentru tânăra soție a acestuia, dar neputând face nimic datorită prezenței soțului, a căutat o pricină pentru a-l trimite pe soț în sat după hrană și merinde.

Deoarece acesta simțise însă gândurile lui rele, precum și pornirea și pofta destul de mare a femeii spre desfrâu, n-a voit să plece îndată la porunca turcului, fapt pentru care acesta l-a gonit în toată graba, presimțind lucruri rele.

În acest timp turcul a înduplecat pe soția judelui să-i facă pe voie și a jucat cu dânsa jocul, pe care și ea l-a jucat nu fără voia ei și care se joacă peste tot și dincolo de Dunăre.

Tocmai pe când își făceau treaba desfrânată sosi bărbatul și-l găsi pe turc asupra faptului și pe femeia lui necredincioasă în rușine.

El apucă sulița lui țărănească, pe care o purta la el, și după mintea lui simplă și dintr-o mânie firească îi străpunse cu o singură lovitură pe turc și pe femeia sa, care se găseau încleștați unul deasupra celuilalt (…)

 

Sursa traducerii: Cronicile medievale ale României. Supliment I. Cronica Transilvaniei 1608-1665, de Georg Kraus, București, 196

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA