Evenimentul Istoric > Articole online > Comando arab venit la Bucureşti să-l asasineze pe ambasadorul Israelului
Articole online

Comando arab venit la Bucureşti să-l asasineze pe ambasadorul Israelului

La finele anilor 60, printre miile de studenţi străini s-au strecurat şi elemente care doreau să atace Ambasada Israelului la Bucureşti.

Informaţia a ajuns la Serviciul de Contrainformaţii român, tot de la un student străin, care a oferit detalii despre planurile de atac ale unui grup de tineri arabi. Au fost luate măsuri de anihilare a grupului.

Cel care a condus acţiunea a fost generalul Neagu Cosma, directorul Directiei a III-a Contraspionaj din Securitate, scrie agenţia RADOR, care prezintă un fragment de interviu pe această temă, realizat la 7 martie 2002 de Octavian Silivestru, şi păstrat în Arhiva de istorie orală – Radio România.

“Prin 1966 – 1968 un student palestinian ne anunţă ca un grup de arabi pregătea un atac împotriva ambasadorului Israelului de la Bucureşti. Doreau să-l omoare deoarece îl considerau vinovat de unele excese săvârşite în timpul războiului din 1948”, relata Neagu Cosma.

Atacul urma să se desfăşoare în două etape: în prima etapă urmau să-l atace şi să-l omoare pe ambasador; simultan, o a doua echipă de arabi urma să ocupe o instituţie românească şi, în schimbul ostaticilor, să ceară un avion cu care să părăsească România.

Doi dintre membrii grupului erau deja la Bucureşti de două-trei săptămâni, pentru a studia traseul parcurs zilnic de ambasador şi pentru a stabili detaliile logistice ale atacului, când informaţia a ajuns la urechile Direcţiei de Contraspionaj.

Cum plănuiau să atace? Cu arme automate sau cu grenade şi dacă nu reuşeau aşa, unul dintre ei, sinucigaş, voia să se arunce pe maşina ambasadorului. Eu le-am propus arabilor o întâlnire directă şi am trimis sursa să discute cu şeful comandoului. Eu am fixat locul întâlnirii şi am asigurat camera cu ascultare, cu video. De asemeni, aveam în camerele vecine oameni care să intervină în orice clipă. Comandantul grupului de arabi a fost de acord să ne întâlnim. Şi m-am întâlnit la Hotel Triumf din Bucureşti. Pusesem condiţii: nu vin înarmat, nu vii înarmat. I-am prezentat pozele a doi arabi pe care îi suspectam noi şi el mi-a confirmat că fac parte din echipa lui. Pe şef l-am lăsat liber. Imediat am luat măsuri de supraveghere a celorlalţi. I-am urmărit pe cei doi arabi suspecţi şi am constatat că unul era cazat la Hotel Nord de lângă Gara de Nord şi celălalt era cazat la Hotel Victoria de lângă CEC. Le-am controlat discret camerele şi la Hotel Nord sub cadă am găsit armament, grenade. Le-am luat de acolo şi le-am făcut inutilizabile: le-au scurtat percutorul la arme, au umblat la cartuşe şi la grenade …. să facă „fâs” …. şi le-am pus la loc. Am luat legătura cu evreii, l-am trimis pe locţiitorul meu, pe colonelul Vasilescu, la ambasadă şi le-am spus că există un comandou arab, există pericolul să fie atacaţi. Să ne punem de acord cum organizăm paza, cum se organizează în interior şi cum organizam noi în exterior”, relata Neagu Cosma.

Partea română a lăsat impresia că se fac reparaţii la strada ambasadei, că se schimbă piatra cubică. Aceasta a şi fost scoasă de pe stradă şi pusă grămadă, pentru ca membrii comandoului să nu forţeze intrarea cu o maşină.

Apoi i-am anchetat pe arabi o zi şi o noapte, chiar în hotel. Nu i-am dus în altă parte. Unul era nemaipomenit de hotărât să-l ucidă pe ambasadorul israelian, învinuindu-l de excese în timpul războiului din 1948.   Şi atunci le-am zis: „Noi nu vrem să stricăm rosturile noastre cu arabii, noi lupta voastră o înţelegem, dar să nu o desfăşuraţi pe teritoriul României. Desfăşuraţi-o la voi. Vă lăsăm să plecaţi acasă cu condiţia să nu mai călcaţi pe aici!”, a mai povestit generalul, citat de RADOR.

Potrivit acestuia, cei trei arabi membri ai comandoului au fost expulzaţi din România.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola