Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Coco Chanel și fondatorul L’Oreal agenți pentru regimul nazist
Articole online

Coco Chanel și fondatorul L’Oreal agenți pentru regimul nazist

Fondatorii brandurilor mari implicați în spionaj

Chanel, unul dintre cele mai prestigioase, atemporale și iubite branduri de lux din lume, fondat de Coco Chanel în 1910 la Paris, a fost afectat în 2014 atunci când a fost dezvăluit printr-un documentar că Coco Chanel a fost spion pentru Germania nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

De asemenea, s-a dezvăluit că Chanel a avut o relație strânsă cu oficialii naziști încă de la invazia germană din Franța în 1950, primind sarcini de spionaj până în 1941. Sarcinile sale implicau recrutarea potențialilor spioni pentru serviciile de informații naziste din Spania și Franța. Acest lucru a fost un șoc pentru mulți, motiv pentru care produsele Chanel au avut parte de o scădere a vânzărilor în anul în care documentarul a fost difuzat în Franța.

O altă companie cunoscută, L’Oreal, cu o capacitate de piață de 220 miliarde de euro și 88.000 de angajați a fost fondată de Eugene Scueller în 1909 la Paris, care a avut și el o colaborare cu naziștii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Schueller a fost membru al unei societăți secrete fasciste în anii 1930 care susținea partidul nazist.

Atunci când Germania nazistă a preluat Franța, afacerea lui Schueller a început să fie valorificată, reprezentând o întorsătură suspectă pentru L’Oreal. Grupul fascist din care făcea parte și Schueller a fost responsabil pentru mai multe crime în încercarea de a răsturna guvernul francez înainte de invazia nazistă a Franței.

Companii auto implicate în cel de-al Doilea Război Mondial

Compania auto BMW, fondată în 1916, a creat motoare de avion în timpului Primului și celui de-al Doilea Război Mondial. Trecutul BMW nu este greu de descoperit, deoarece fondarea a avut legătură cu cele două războaie mondiale. BMW a primit aprobarea după cel de-al Doilea Război Mondial să fabrice avioanele de război pentru forțele aeriene germane. În 2016, BMW și-a cerut scuze pentru aprovizionarea naziștilor și pentru folosirea sclavilor ca forță de muncă, multe dintre avioanele fabricate de aceștia fiind făcute în lagărele de concentrare din Germania.

Mitsubishi Group, fondat în 1870 de Iwaseki Yataro, este un conglomerat multinațional care operează în mai multe industrii, inclusiv bancare, electronice, miniere, de asigurări și auto. Grupul Mitsubishi a fost infam pentru că a beneficiat de aventurile imperialiste ale Japoniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nu numai că au beneficiat financiar prin fabricarea și vânzarea armelor și vehiculelor către armata japoneză, dar au folosit și sclavii pentru ca acestea să fie fabricate. Mitsubishi Group a fost desființat în 1945, dar ulterior s-a regrupat și este și astăzi unul dintre cele mai mari conglomerate care operează în Japonia.

Registration

Aici iti poti reseta parola