Evenimentul Istoric > Articole online > Cine a furat capul lui Shakespeare?
Articole online

Cine a furat capul lui Shakespeare?

În ciuda acestei inscripții de pe mormântul lui William Shakespeare care aruncă un blestem asupra aceluia ce ar îndrăzni să se atingă de oasele poetului, există o veche teorie a conspirației care spune că acestuia i-a fost furat capul.

În vara lui 2016, o echipă de arheologi a produs și dovezile științifice despre lipsa tigvei bardului din mormântul de la Stratford-upon-Avon.

Arheologii au scanat solul folosind tehnologia GPR (Ground Penetratig Radar) care permite observarea obiectelor până la mari adâncimi și au reușit să obțină imaginea rămășițelor pământești ale poetului. Astfel, ei au putut vedea că, într-adevăr, dintre osemintele îngropate la biserica Sfânta Treime din Stratford, lipsește craniul.

Cercetarea, care a coincis cu împlinirea a 400 de ani de la moartea poetului a fost condusă de Kevin Colls, care a declarat că descoperirea pare să autentifice teoria furtului.

Custodele mormântului a permis ca aceste cercetări să aibă loc, dat fiind că ele nu implicau săpături sau alte intervenții care puteau degrada situl și nici nu încălcau blestemul.

Geofiziciana Erica Utsi, care a coordonat cercetările împreună cu Kevin Colls, afirmă că s-au făcut și alte descoperiri interesante. De exemplu, faptul că Anne Hathaway, soția lui Shakespeare, și alți membri apropiați ai familiei nu sunt îngropați în aceeași criptă, așa cum se credea până atunci. Scanarea GPR a demonstrat că fiecare dintre aceștia este îngropat separat.

Un alt fapt interesant rezultat din cercetări este umila înmormântare de care a avut parte scriitorul: arheologii nu au descoperit nici o urmă de metal (cuie, etc.) , ceea ce înseamnă că acesta a fost pus în groapă învelit doar într-un giulgiu, fără sicriu.

Teoria conspirației din jurul mormântului lui Skakespeare este veche de două secole și nu s-a putut dovedi că este falsă. Ea a apărut după ce un ziar a scris pentru prima dată, în 1879, despre furtul capului poetului de către așa-numiți „vânători de trofee”, ajutați de un medic legist. Craniul care se află îngropat sub capela Sfântul Leonard din Beoley i-ar aparține lui Shakespeare.

Însă tot echipa lui Colls a fost cea care a făcut o analiză medico-legală a acestui craniu și a descoperit că aparținea unei femei de circa 70 de ani, fără nici o legătură cu poetul.

Registration

Aici iti poti reseta parola