Evenimentul Istoric > Articole online > Cine a fost bunicul lui Hitler? Un nou studiu sugerează că era…evreu
Articole online

Cine a fost bunicul lui Hitler? Un nou studiu sugerează că era…evreu

Dr. Leonard Sax, scriitor, medic și psiholog american, a dat publicității un studiu în Journal of European Studies, în care aduce noi dovezi potrivit cărora bunicul lui Adolf Hitler a fost evreu, scrie Jerusalem Post.

Delicata chestiune – discuțiile ar putea fi nenumărate, și pe diverse paliere – nu apare în spațiul public pentru prima oară, este drept.

Dr. Sax a precizat, pentru Mail Online, că în cercetarea sa a pornit de la fapul că „neo-naziştii sunt jigniţi de sugestia că Hitler avea un bunic evreu, pentru că ei urăsc evreii”. „Evreii sunt adesea jigniţi de sugestia că Hitler a avut un bunic evreu, pentru că îl urăsc pe Hitler. „Dar acum, după ce a trecut aproape o viaţă de la sfârşitul celui de-al Treilea Reich, poate suntem în sfârşit liberi să întrebăm, nu ce este sau nu jignitor, dar ce este adevărat”, a afirmat medicul care anterior a publicat şi un studiu despre cauza demenței lui Nietzsche, filosoful favorit al lui Hitler.

Ipoteza că Hitler avea strămoşi evrei a fost lansată pentru prima dată de avocatul său personal, Hans Frank.

În memoriile sale, care au fost publicate la șapte ani după ce a fost executat în 1946, Frank susținea că a descoperit în 1930 probe potrivit cărora bunicul patern al lui Hitler era un evreu din Graz, Austria. Acesta se afla în gospodăria unde era angajată bunica lui Hitler și asta în 1836, când bunica Mari Anna Schicklgruber a rămas însărcinată, a explicat Sax.

Studiul, intitulat “Aus den Gemeinden von Burgenland: Revisiting the question of Adolf Hitler’s paternal grandfather,” examinează afirmațiile avocatului lui Hitler, Hans Frank.

Hitler i-ar fi cerut lui Frank să verifice aceste afirmații în 1930, după ce nepotul său, William Patrick Hitler, ar fi amenințat că dă în vileag faptul că bunicul lui Hitler era evreu.

Mai toți istoricii au respins afirmațiile lui Frank, în special din cauză că se presupunea că niciun evreu nu locuia în Graz în 1836, anul în care a fost conceput tatăl lui Hitler, Alois Schicklgruber.

Bunica a refuzat să divulge detalii despre tatăl copilului ei. Preotul l-a botezat Alois Schicklgruber şi l-a înregistrat drept copil „nelegitim” în registrele de botez

Consensul mai sus menționat poate fi atribuit unui singur istoric, Nikolaus von Preradovich, care a afirmat că ”nici picior de evreu (kein einziger Jude)  nu era la Graz înainte de 1856”.

Documentele lui Sax arată că acel consens se baza pe o minciună. Hans Frank, și nu Preradovich, spunea adevărul. Bunicul lui Adolf Hitler era evreu.

Potrivit lui Sax, a existat o comunitate mică de evrei în Graz înainte de 1850.

Sax face referiri și la Emanuel Mendel Baumgarten, care a fost ales în consiliul municipal din Viena în 1861, ”unul dintre primii evrei care a avut această onoare”.

”În 1884, a scris o carte, intitulată ”The Jews in Styria: a historical sketch”, în care susține că în septembrie 1856, el și alți câțiva colegi evrei s-au întâlnit cu Michael Graf von Strassoldo, care la vremea aceea era guvernatorul provinciei Styria.

”Baumgarten și colegii săi i-au scris lui Strassoldo să ridice restricțiile impuse evreilor din Styria”, a explicat Baumgarten, citând o scrisoare a primarilor din Styria care susținea că evreii stau în districte locale mult timp și iau permis de rezidență pentru mult timp”.
Sax mai susține că după această întâlnire a fost creat un registru oficial al evreilor din Graz.

Eric Metaxas, autor al biografiilor lui Martin Luther și a lui Dietrich Bonhoeffer, l-a invitat la o emisiune TV pe dr. Sax, luna trecută, pentru a discuta despre noul său studiu.

Metaxas susținea teoria potrivit căreia bunicul lui Hitler era evreu.

Metaxas și Sax au discutat despre cât de multă influență are noul studiu asupra capacității de înțelegere a lui Hitler și a Holocaustului.

Acest nou studiu ajută la înțelegerea unor dileme mai vechi, cum ar fi:

  • De ce a ordonat Hitler distrugerea satului bunicii sale în iulie 1938, după ce Austria a fost anexată Germaniei?
  • De ce a interzis Hitler orice menționare a legăturii sale cu satul bunicii?
  • De ce se jena Hitler de orice discuție publică referitoare la strămoșii săi, dar numai când era vorba despre latura paternă?

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola