A devenit rapid un simbol al curajului și al dorinței de a pune capăt discriminării ostile și a urii rasiale.
Rosa s-a născut la 4 februarie 1913 și a devenit cunoscută după refuzul de a-și ceda locul de pe scaunul unui autobuz.
Incidentul a avut loc la 1 decembrie 1955, într-un moment în care în autobuzul din Alabama erau locuri prestabilite pentru albi și negri, iar Rosa a refuzat să își cedeze locul unui alb.
Reclamată şi arestată
Ea a fost reclamată și s-a trezit arestată pentru curajul ei. Această acțiune a autorităților a dus la un val de proteste, cunoscute ulterior drept protestele autobuzelor Montgomery.
Amploarea protestelor și boicotul au depășit aşteptările, iar Curtea Supremă a decis abolirea anumitor legi privind segregarea rasială în transportul public.
USA Today a alcătuit un top al principalelor cinci lucruri necunoscute despre Rosa Parks, femeia care a murit în 2005, la vârsta de 92 de ani. Sursa citată dă de înțeles că acțiunea a fost previzibilă.
-
Parks nu a fost prima
La 15 ani, tânăra activistă pentru drepturile civile, Claudette Colvin, a făcut un gest similar mult înaintea Rosei, ea fiind luată cu forța din autobuz, încătușată și aruncată după gratii.
La scurt timp după arestare s-a aflat că este însărcinată, astfel că liderii mișcarii pentru drepturi civile au ales să nu insiste asupra cazului ei.
-
Parks era o activistă
Există mai multe indicii că Rosa era activă în organizația NAACP (Asociația Națională pentru Promovarea Persoanelor de Culoare), care lupta pentru mai multe drepturi civile pentru comunitatea afro-americană.
“Acțiunea ei de la 1 decembrie de a nu-și ceda locul unui alb în sectorul rezervat persoanelor de culoare era calculată, însă nu a fost plănuită pentru acel moment”, scrie sursa citată. “M-am urcat în autobuz doar ca să ajung acasă”, declara Parks.
-
Îl cunoștea pe șoferul autobuzului
James Blake a fost șoferul din acea zi și avea reputația de a nu respecta persoanele de culoare.
Cu aproape un deceniu înaintea acestui incident, Blake i-a interzis Rosei să urce prin ușa din față și i-a indicat să folosească ușa din spate.
Când ea s-a îndreptat spre ușa din spate, el a accelerat, a închis ușile și a lăsat-o pe Rosa în urmă.
-
Arestarea lui Sparks trebuia să declanșeze un protest de o zi
Activistul E.D. Nixon, președintele organizației NAACP din Montgomery a fost cel care a inițiat un protest de o zi ca urmare a arestării lui Parks.
Succesul protestului a fost atât de mare, încât autoritățile au fost nevoite să cedeze. Unele autobuze au fost desegregate, iar în altele persoanele de culoare s-au bucurat de un tratament mai bun.
-
A durat mai bine de un an și a galvanizat Mișcarea pentru Drepturile Civile
După îndemnul lui Martin Luther King jr. de la biserica baptistă din Holt Street, mii de oameni s-au alăturat luptei împotriva segregării. Mii de oameni au boicotat autobuzele din Montgomery pentru 381 de zile.
Boicotul a cauzat prejudicii economice uriașe pentru compania de transport public din Montgomery, 70% dintre pasageri fiind persoane de culoare.
Compania pierduse zilnic încasările de la 30-40.000 de bilete în fiecare zi.
Astăzi, în fiecare autobuz din Louisville, Kentucky, există un scaun cu numele Rosa Parks, în onoarea activistei care a schimbat istoria SUA.