Evenimentul Istoric > Articole online > Cinci lucruri neștiute despre Rosa Parks, cea care a refuzat să își cedeze locul din autobuz unui alb
Articole online

Cinci lucruri neștiute despre Rosa Parks, cea care a refuzat să își cedeze locul din autobuz unui alb

Numele de Rosa Parks s-ar putea să spună puțin spre deloc pentru publicul din România, însă în istoria drepturilor civile din SUA, ea a jucat un rol pivotal.

A devenit rapid un simbol al curajului și al dorinței de a pune capăt discriminării ostile și a urii rasiale.

Rosa s-a născut la 4 februarie 1913 și a devenit cunoscută după refuzul de a-și ceda locul de pe scaunul unui autobuz.

Incidentul a avut loc la 1 decembrie 1955, într-un moment în care în autobuzul din Alabama erau locuri prestabilite pentru albi și negri, iar Rosa a refuzat să își cedeze locul unui alb.

Reclamată şi arestată

Ea a fost reclamată și s-a trezit arestată pentru curajul ei. Această acțiune a autorităților a dus la un val de proteste, cunoscute ulterior drept protestele autobuzelor Montgomery.

Amploarea protestelor și boicotul au depășit aşteptările, iar Curtea Supremă a decis abolirea anumitor legi privind segregarea rasială în transportul public.

USA Today a alcătuit un top al principalelor cinci lucruri necunoscute despre Rosa Parks, femeia care a murit în 2005, la vârsta de 92 de ani. Sursa citată dă de înțeles că acțiunea a fost previzibilă.

  1. Parks nu a fost prima

La 15 ani, tânăra activistă pentru drepturile civile, Claudette Colvin, a făcut un gest similar mult înaintea Rosei, ea fiind luată cu forța din autobuz, încătușată și aruncată după gratii.

La scurt timp după arestare s-a aflat că este însărcinată, astfel că liderii mișcarii pentru drepturi civile au ales să nu insiste asupra cazului ei.

  1. Parks era o activistă

Există mai multe indicii că Rosa era activă în organizația NAACP (Asociația Națională pentru Promovarea Persoanelor de Culoare), care lupta pentru mai multe drepturi civile pentru comunitatea afro-americană.

“Acțiunea ei de la 1 decembrie de a nu-și ceda locul unui alb în sectorul rezervat persoanelor de culoare era calculată, însă nu a fost plănuită pentru acel moment”, scrie sursa citată.  “M-am urcat în autobuz doar ca să ajung acasă”, declara Parks.

  1. Îl cunoștea pe șoferul autobuzului

James Blake a fost șoferul din acea zi și avea reputația de a nu respecta persoanele de culoare.

Cu aproape un deceniu înaintea acestui incident, Blake i-a interzis Rosei să urce prin ușa din față și i-a indicat să folosească ușa din spate.

Când ea s-a îndreptat spre ușa din spate, el a accelerat, a închis ușile și a lăsat-o pe Rosa în urmă.

  1. Arestarea lui Sparks trebuia să declanșeze un protest de o zi

Activistul E.D. Nixon, președintele organizației NAACP din Montgomery a fost cel care a inițiat un protest de o zi ca urmare a arestării lui Parks.

Succesul protestului a fost atât de mare, încât autoritățile au fost nevoite să cedeze. Unele autobuze au fost desegregate, iar în altele persoanele de culoare s-au bucurat de un tratament mai bun. 

  1. A durat mai bine de un an și a galvanizat Mișcarea pentru Drepturile Civile

 După îndemnul lui Martin Luther King jr. de la biserica baptistă din Holt Street, mii de oameni s-au alăturat luptei împotriva segregării. Mii de oameni au boicotat autobuzele din Montgomery  pentru 381 de zile.

Boicotul a cauzat prejudicii economice uriașe pentru compania de transport public din Montgomery, 70% dintre pasageri fiind persoane de culoare.

Compania pierduse zilnic încasările de la 30-40.000 de bilete în fiecare zi.

Astăzi, în fiecare autobuz din Louisville, Kentucky, există un scaun cu numele Rosa Parks, în onoarea activistei care a schimbat istoria SUA.

Registration

Aici iti poti reseta parola