Analiştii intervievaţi de publicaţia din Hong Kong susțin că Beijingul nu are nici capacitatea, nici dorința de a susține Rusia în acest conflict.
Planul unui crize duble Ucraina-Taiwan e mort
Articolul notează că China și Rusia și-au consolidat semnificativ relațiile politice, economice și militare în ultimii ani. La sfârșitul lunii iunie a acestui an, a fost actualizat Tratatul de prietenie și bună vecinătate, iar președintele chinez Xi Jinping a descris relațiile chino-ruse drept „un exemplu clar al unui nou tip de relații internaționale”, adăugând că parteneriatul cu Rusia dă „energie pozitivă” întregii lumi.
În același timp, însă, China dezvoltă și relații cu Ucraina . S-au încheiat acorduri pentru construirea de aeroporturi, drumuri și căi ferate. Mai mult, Kievul a mulțumit Beijingului pentru furnizarea vaccinului chinezesc împotriva Covid-19, afirmă publicația Eurasia Daily .
Autoritățile ucrainene, spre deosebire de statele occidentale, nu critică Beijingul pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului în China. Kievul și-a retras semnătura de pe cererile internaționale care cer Beijingul să permită inspectorilor independenți din Regiunea Autonomă Uygur Xinjiang să investigheze rapoartele de persecuție a uigurilor și a altor minorități musulmane.
China, piață de desfacere pentru produsele agricole ucrainene
Pentru Ucraina, China este cea mai importantă piață de vânzare pentru produse agricole, în primul rând.Potrivit lui Wang Yiwei , expert în relații internaționale la Universitatea Populară din China , tensiunile de la granița ruso-ucraineană „sunt mai mult o problemă internă europeană și este puțin probabil ca China să intervină” . În plus, autoritățile chineze se străduiesc să mențină relații bune cu Uniunea Europeană.
Liu Weidong , cercetător la Institutul de Relații Internaționale al Academiei Chineze de Științe Sociale , este încrezător că țara sa „nu va interveni în criza ucraineană pentru că nu are nici dorința, nici potențialul militar să facă acest lucru”.
Potrivit expertului, participarea la conflicte contrazice, în general, principiul diplomatic chinez de neintervenție. Prin urmare , autoritățile RPC nu vor fi de partea Moscovei sau Kievului, deoarece acest lucru ar putea dăuna intereselor Beijingului . „China va cere doar o abordare umanitară pentru rezolvarea problemei cu ajutorul platformelor internaționale precum ONU”, a spus Liu Weidong.
În această vară, Kievul a anunțat că Ucraina se va „întoarce” către China dacă țările occidentale forțează autoritățile ucrainene să respecte acordurile de la Minsk
Oleksiy Arestovich, un consilier independent al președintelui Ucrainei, a explicat de ce ucraineni preferă Beijingul: „ Chinezii, spre deosebire de Statele Unite, nu ezită să ofere atât garanții de securitate, cât și investiții instantanee”, scrie pravda.ru.