Chinezii îi scot vinovați pe americani pentru invazie
E din ce în ce mai clar să între Kremlin și Beijing există niște înțelegeri de culise inclusiv în ceea ce privește invazia rusă din Ucraina. Altfel nu se explică de ce aparatul de propagandă al Partidului Comunist Chinez continuă să condamne SUA și NATO pentru că au făcut „tot ce le-a stat în putință” pentru a provoca Rusia și pe președintele Vladimir Putin să invadeze Ucraina.
Pe Twitter, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying, a citat mai multe articole și luări de poziție din presa americană despre care, ea, susțin afirmația ei că președintele Biden ar fi putut evita invazia promițând pur și simplu că Ucraina nu va fi admisă niciodată în NATO.
NATO a promis Ucrainei în 2008 că va deveni în cele din urmă membră a alianței, după ce țara a solicitat aderarea la începutul anilor 2000, dar cei mai mulți lideri occidentali se tem că admiterea țării în alianță ar putea provoca Rusia să adopte o poziție și mai agresivă.
Chinezii spun că interesele SUA au provocat războiul
În sprijinul acestei idei, Hua Chunying a postat câteva clipuri de pe Fox News, inclusiv o declarație aparent greșită a unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat care a spus că „acesta nu este rezultatul pe care am căutat să-l prevenim”.
Într-un alt clip, Tulsi Gabbard, o fostă membră a Camerei Reprezentanților din partea Partidului Democrat, i-a mărturisit reliazatorului Fox News Tucker Carlson că Administrația Biden dorea de fapt ca Putin să invadeze Ucraina, astfel încât să poată impune sancțiuni „draconice” și să sporească cheltuielile pentru apărare.
Reluând de unde a rămas Gabbard, Hua a continuat să explice că dacă Ucraina ar deveni membră a NATO, asta ar pune SUA „direct în pragul Rusiei”. Acest lucru le-ar „submina cu siguranță interesele de securitate națională” rușilor.
În final, complexul militar-industrial american beneficiază, lucru care devine deja evident. E de notat, de altfel, că băncile de investiții recomandă acțiunile companiilor de apărare clienților lor.
În timpul unui interviu acordat sâmbătă la Euronews, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că și-ar dori ca Ucraina să adere la UE, deși mulți observatori au susținut că Ucraina nu îndeplinește cerințele pentru aderare și că și acest lucru ar risca provocând în continuare Rusia, scrie zerohedge.com.