Crede Beijingul că lumea se află în pragul unei crize majore?
Guvernul comunist chinez a fost întotdeauna foarte interesat de planificare. Acum se pare că a decis că este momentul să strângă alimente, aur, dar și alte mărfuri.
În acest moment, China să aibă cele mai ridicate stocuri de fasole și cereale din istoria țării. Alimentele sunt depozitate la 310 unități ale Grupului COFCO (procesatorul de alimente al statului), notează Nikkei Asia.
Qin Yuyun, șeful rezervelor de cereale al Administrației Naționale pentru Alimentație și Rezerve Strategice, le-a declarat reporterilor luna trecută, „stocurile noastre de grâu pot satisface cererea timp de un an și jumătate. Nu există nicio problemă în ceea ce privește aprovizionarea cu alimente”.
Datele Departamentului Agriculturii din SUA arată că China deține în acest moment aproximativ 69% din rezervele de porumb ale lumii, 60% din orez și 51% din grâu.
E posibil ca liderii de la Beijing să se teamă că o serie de dezastre și fenomene meteorologice extreme ar putea duce la o penurie de alimente. China s-a mai confruntat cu perioade de secetă, sau inundații.
Beijingul nu-și dorește în niciun caz să se confrunte cu un val de nemulțumire din partea cetățenii cu privire la lipsa penuria alimentelor sau o explozie a prețurilor. Acesta este motivul pentru care planificatorii centrali au cheltuit 98,1 miliarde de dolari importând alimente în 2020, o creștere de 4,6 ori comparativ cu deceniul precedent, potrivit datelor publicate de Administrația Generale a Vămilor din China. De altfel, numai în primele opt luni ale acestui an, China a importat mai multe alimente decât în întregul an 2016.
„În ultimii cinci ani, importurile de soia, porumb și grâu din China au crescut de două până la douăsprezece ori din cauza achizițiilor agresive din SUA, Brazilia și alte țări producătoare. Importurile de carne de vită, porc, lactate și fructe au crescut de două până la cinci ori”, notează Nikkei Asia.
Pe fondul acestor achiziții masive făcute de chinezi, prețurile alimentelor au atins valori record.Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a estimat că indicele prețurilor la alimente este în prezent la cel mai mare nivel din ultimii zece ani.
Liderii comuniști se tem de o revoltă?
Ministerul Comerțului din China a atras atenția populației să se aprovizioneze cu alimente pentru cazuri de urgență în contextul pandemiei.
Mass-media de stat chineză a minimalizat ideea că în China ar fi posibilă o criză alimentară.
Jurnaliștii de la Nikkei Asia cred că liderii comuniști de la Beijing nu vor să-și riște pielea. „De-a lungul istoriei, penuria de alimente a declanșat mari tulburări populare. A aprins revoltele care au răsturnat dinastiile chineze”, scrie zerohedge.com.