Beijingul, silit să aleagă între Rusia și SUA
Statele Unite au amenințat China cu consecințe teribile dacă această țară va sprijini Rusia. Ca urmare, Beijingul va fi nevoit să-și abandoneze „neutralitatea” pe care a cultivat-o atâta griujă în ciuda parteneriatului strategivc cu Moscova.
Primul test pentru China va veni pe 31 ianuarie, când Consiliul de Securitate al ONU se va reuni la solicitarea SUA pentru a discuta despre „comportamentul agresiv” al Rusiei în conflictul cu Ucraina.
Până acum, poziția Chinei nu a fost tranșantă de o parte sau de alta a conflictului din Ucraina, deși, pe 15 decembrie, într-o videoconferință cu Putin, Xi Jinping a cerut „acțiuni comune mari” pentru a proteja interesele de securitate ale Rusiei și Chinei.
În practică, China s-a abținut să voteze rezoluțiile cheie ale ONU privind Crimeea și a refuzat să recunoască Crimeea ca teritoriu rus. Beijingul a respins verbal sancțiunile americane și europene împotriva Rusiei, dar a încurajat companiile chineze, inclusiv marile bănci de stat ale țării, să respecte aceste sancțiuni.
Acum va fi dificil să mențină această neutralitate, deoarece modul în care Beijingul se comportă în privința Ucrainei va determina comportamentul în privința Taiwanului.
China s-a pronunțat preventiv împotriva acțiunilor SUA
China dă semne că e pe cale să ia o decizie. În această săptămână, ministrul chinez de externe Wang Yi l-a sunat pe secretarul de stat Anthony Blinken și a cerut SUA să răspundă în mod adecvat preocupărilor de securitate ale Rusiei.
„Preocupările raționale de securitate ale Rusiei ar trebui luate în serios și abordate”, a spus Wang Yi, adăugând că „securitatea unui stat nu poate fi asigurată în dauna altuia și prin întărirea alianțelor militare”.
Kremlinul și-a pus încredere în Beijing
Anunțurile Ministerului rus al Apărării despre transferul de trupe din Orientul Îndepărtat în regiunile de vest și de sud ale țării, inclusiv Belarus, pentru exerciții, este un semne că Rusia consideră China un aliat. Altrfel nu și-ar fi permis evident să lase granița cu China expusă.
SUA avertizează China
Statele Unite au reacționat la avertismentul lui Wang Yi, dar nu în modul în care spera Beijingul. Astfel, secretarul de stat adjunct Victoria Nuland , citată de TASS, a cerut Chinei să „își folosească influența cu Moscova pentru a o convinge la diplomație, pentru că în cazul în care va începe un conflict în Ucraina, acest lucru nu va fi bun pentru China”.
Există presiuni asupra Beijingului și o încercare de a-l forța să facă o alegere. Este posibil ca China să fie atrasă în criză din cauza potențialelor sancțiuni occidentale asupra Rusiei, care, spre deosebire de 2014, vorpune mult mai multă presiune asupra Beijingului să se conformeze.
Ponderea politică și economică a Chinei este uriașă, așa că multe accente geopolitice depind de poziția sa.
Ce decizie va lua Beijingul?
Experții au opinii diferite cu privire la deciziile pe care le va lua Beijingul. Hu Xijin , fost redactor-șef al Global Times din China , a scris pe Twitter că Rusia nu va fi singura care va rezista presiunii SUA și NATO. China va oferi cu siguranță sprijin Rusiei. Ce fel de sprijin, nu a precizat.
Kirill Kotkov, un expert rus în problemele chinezești din Sankt Petersburg , consideră că pe guvernul comunist de la Beijing nu se poate conta. O alianță politico-militar cu China va fi „o căsătorie inegală”, iar China, în principiu, nu este capabilă să negocieze, a declarat sinologul pentru pravda.ru.
La rândul său, șeful Centrului de Cercetări Economice și Sociale din China, profesorul Andrei Ostrovsky e de părere că Beijingul va sprijini Rusia în criza ucraineană, deoarece înțelege politica SUA .
„Statele Unite ale Americii au cerut Rusiei, de asemenea, să influențeze China în problema Taiwanului și Hong Kong-ului. Acesta, de fapt, este formula obișnuită. Fie cer Chinei să influențeze Rusia, fie invers”, a spus expertul.
În plus, Andrei Ostrovsky este sigur că China nu va trebui să facă o alegere strategică dacă Federația Rusă va fi deconectată de la sistemul SWIFT, deoarece nu va exista o astfel de deconectare.
„SWIFT este o organizație privată cu sediul în Belgia. În urmă cu doi sau trei ani am participat la unul dintre seminariile organizate de Banca Centrală la Moscova. Și acolo reprezentantul SWIFT a spus foarte clar că e vorba de o „organizație care ia ea însăși decizii în toate problemele.”
De altfel, China și Rusia, susține expertul, au trecut deja în mare parte la rublă și yuan în ceea ce privește tranzacțiile.
La rândul său, sinologului Nikolai Vavilov consideră că vizita președintelui Rusiei la Beijing din 4 februarie poate fi istorică. „Subiectul este parteneriatului militar, despre care se discută în culise, inclusiv prin CSTO și noi proiecte energetice”, a scris expertul pe canalul său Telegram, notează Pravda.